Франция сломи САЩ за първи триумф във волейболната Лига на нациите при мъжете

Франция надви САЩ с 3:2 гейма за първата си титла в мъжкия волейболен турнир Лига на нациите. В италианския град Болоня олимпийските шампиони бяха на път да изпуснат два гейма аванс срещу американците, но в крайна сметка триумфираха след 25-16, 25-19, 15-25, 21-25, 15-10.

Ървин Нгапет бе избран за Най-полезен играч на турнира.

Французите, водени от старши треньора Андреа Джани, започнаха много по-концентрирано и не оставиха шансове на съперника в първите два гейма. В третия „петлите“ се поотпуснаха и САЩ върна един гейм, а след това играчите на Джон Спероу вкараха финалния сблъсък за трофея в решителен тайбрек. В него Франция бе по-солидна и след 15-10 ликува с дебютна титла от надпреварата.

Над всички за победителите бе Ървин Нгапет с 22 точки (21 от атака, 1 от блокада). Той бе определен и за МВП на турнира. 17 добави Жан Патри, а с 11 се отчете Тревор Клевено. За Щатите Аарън Ръсел записа 20 пункта, а Тори Дефалко и Гарет Муагутутия завършиха съответно с по 13 и 11. Американците се утешиха с наградите за Най-добър разпределител и Най-добър централен блокировач, които отидоха съответно при Мика Кристенсен и Дейвид Смит. Отличието за Най-добро лидеро отиде при Женя Гребенников от Франция.

С бронзовите медали се окичиха световните шампиони от Полша, които надиграха категорично домакините от Италия с 3:0 гейма – 25-16, 25-23, 25-20. Това бе второ трето място за „Дружина полска“ от надпреварата, като тимът има и сребро от миналото издание, спечелено от Бразилия. САЩ е вече с две втори и едно трето място – победител в първите два турнира стана олимпийският вицешампион от Русия. /БГНЕС