Франция прие кораб с мигранти след отказ на Италия

Франция предупреди Италия за "тежки последствия", след като трябваше да приеме благотворителен кораб, превозващ над 200 мигранти, спасени в Средиземно море, на които Рим отказа да влязат. Корабът Ocean Viking първоначално е търсил достъп до италианското крайбрежие, което е най-близо до мястото, където са били качени мигрантите, заявявайки, че здравните и санитарните условия на борда бързо се влошават.

Италия отказа, заявявайки, че другите държави трябва да поемат по-голяма тежест за приемането на хилядите мигранти, опитващи се да стигнат до Европа от Северна Африка всяка година. Премиерът Джорджа Мелони, ръководител на най-дясното правителство на Италия от десетилетия, изглежда готова да представи спора на върха на европейския дневен ред.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин заклейми позицията на Италия като "неразбираема", заявявайки, че Ocean Viking "без съмнение се намира в италианската зона за търсене и спасяване". Той критикува италианските власти, че "карат мигрантите да чакат в морето 15 дни".

По-късно италианското правителство използва същата дума – „неразбираемо“, – за да опише решението на Франция да позволи на кораб с мигранти да слезе на френско пристанище. Вътрешният министър Матео Пиантедоси каза, че искането е било за "234 мигранти, докато само тази година Италия е приела 90 000". /БГНЕС, АФП