Франция отново излезе на улиците срещу пенсионната реформа

Демонстранти във Франция излязоха по улиците в събота за седми ден на протест срещу плановете за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Синдикатите се надяват да принудят Макрон да отстъпи, докато парламентът обсъжда проектозакона. Националното събрание и Сенатът се придвижват към окончателно гласуване още този месец.

„Това е последният етап“, каза Марилис Леон, зам-лидерката на синдиката CFDT. „Краят на играта е сега“, каза тя пред телевизионния оператор franceinfo.

Тази седмица Макрон на два пъти отказа срещи на синдикатите в последен опит да го накарат да промени решението си. Пренебрежението "много ядоса синдикатите", каза Филип Мартинес, шеф на твърдолевия синдикат CGT. „Когато има милиони хора по улиците, когато има стачки, а всичко, което получаваме от другата страна, е мълчание, хората се чудят: Какво още трябва да направим, за да ни чуят?“, каза той, призовавайки за референдум за пенсионната реформа. "Тъй като президентът е толкова сигурен в себе си, той може да поиска да се консултира с хората. Ще видим какъв ще бъде отговорът", каза той.

„Ръководителите на тази страна трябва да спрат да отричат това социално движение“, каза шефът на CFDT Лоран Бергер. Полицията каза, че очаква между 800 000 и един милион души на 230 планирани демонстрации във Франция, от които до 100 000 вероятно ще маршируват в Париж, където основната демонстрация стартира в ранния следобед.

Парижката полиция трябваше да използва сълзотворен газ. В един момент радикално настроени протестиращи започнаха да хвърлят бутилки и петарди срещу силите на реда. В отговор полицията използва сълзотворен газ.

"Бъдещето на децата"

„Тук съм, за да се боря за моите колеги и за нашите млади хора“, каза 63-годишният Клод Жанвоан, пенсиониран машинист, който демонстрира в източния град Страсбург. „Хората не трябва да позволяват на правителството да се измъкне от това, става дума за бъдещето на техните деца и внуци“, каза той пред АФП.

Мари-Сесил Перила, регионална лидерка на синдиката FSU, който демонстрира в югозападния град Тулуза, изтъкна: „Те започват да усещат натиска, включително в парламента. Вярваме, че можем да спечелим и няма да отстъпим."

По време на последната голяма стачка и протестен ден във вторник участие взеха малко под 1,3 милиона души, според полицията, и повече от три милиона според профсъюзите. Няколко сектора във френската икономика бяха обект на синдикални призиви за безсрочни стачки, включително в железопътния и въздушния транспорт, електроцентралите, терминалите за природен газ и сметосъбирането.

В събота в Париж градският транспорт беше слабо засегнат от спирания, с изключение на някои крайградски влакови линии. Но несъбраните отпадъци започнаха да се натрупват в някои от кварталите на столицата и авиокомпаниите отмениха около 20 процента от полетите си.

Междувременно френският Сенат поднови рано в събота дебата по реформата, чиято сърцевина е повишаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 до 64 години. Сенаторите имат време до неделя вечерта да приключат дискусиите си и след това комисия трябва да изработи окончателен вариант на проектозакона, който ще бъде внесен в двете камари на парламента за последно гласуване. Ако правителството на Макрон не успее да събере мнозинство преди гласуването, премиерът Елизабет Борн може да приложи рядко използван конституционен инструмент, известен като член 49/3, за да прокара законодателството без гласуване.

Проучване на общественото мнение, публикувано от телевизия BFMTV, установи, че 63% от французите одобряват протестите срещу реформата, а 54% подкрепят стачките и блокадите в някои сектори. Но около 78% смятат, че Макрон в крайна сметка ще наложи реформата. /БГНЕС, АФП