Франция и Испания в осминафинални битки на Евро 2020 днес

Битките от осминафиналната фаза на Евро 2020 продължават днес с още два мача. От 19:00 часа българско време в Копенхаген трикратният европейски шампион Испания се изправя срещу финалиста от Мондиал 2018 Хърватия.

Испания завърши груповата фаза с разгром срещу Словакия

Двата тима започна трудно първенството, като Испания записа равенства с Швеция (0:0) и Полша (1:1) в първите си два мача, преди да разбие Словакия с 5:0, за да си осигури място в елиминациите. От своя страна хърватите загубиха от Англия (0:1) и направиха равенство с Чехия (1:1), след което надвиха Шотландия с 3:1, за да продължат напред. Последният мач между Хърватия и Испания завърши с победа за "ватрените" с 3:2 в мач от Лигата на нациите през ноември 2018, но два месеца по-рано Испания нанесе най-тежкото поражение в историята на своя съперник с победа с 6:0. Това ще е трета среща между двата тима на еврофинали след разменени победи на Евро 2012 (Испания) и Евро 2016 (Хърватия).

"Увереността ми в отбора е същата, каквато беше преди турнира. Мисля, че заслужавахме да спечелим групата, но по отношение на мотивация и морал сме в най-добрата възможно форма. Много съм доволен от всички играчи и всеки един от тях може да започне в утрешния мач", сподели селекционерът на Испания Луис Енрике вчера. Наставникът на Хърватия Златко Далич изрази съжаление, че няма да може да разчита на крилото Иван Перишич, който даде положителна проба за коронавирус. "Той беше един от най-добрите ни играчи в груповата фаза, отбеляза два гола и направи още един. Ще ни е трудно да го заместим. Имаме играчи на тази позиция, които чакат своя шанс и могат да го използват", каза той.

От 22:00 часа световният шампион Франция среща тима на Швейцария в Букурещ. "Петлите" никога не са губили от този съперник в официален мач, като имат четири победи и две равенства в шест мача. Французите записаха само една победа в груповата фаза на турнира, но остават един от големите фаворити за титлата, докато Швейцария излезе от групата в четвърти пореден голям форум, но в предишните три случая "кръстоносците" не успяха да преодолеят първата фаза на елиминациите.

"Те имат силни страни и са способни на добри неща. Неслучайно са 13-ти в ранглистата на ФИФА. Техният треньор свърши много добра работа през годините", каза треньорът на Франция Дидие Дешан, който разкри, че Люка Дин, Жул Конде и Маркус Тюрам няма да са на линия за двубоя. "Имаме само една цел - да играем добре и да продължим напред. Щастливи сме, че ще играем срещу световните шампиони. Въпреки че всички казват, че нямаме шанс, ние вярваме в нашите възможности", сподели Владимир Петкович, селекционер на Швейцария.

Мачовете на Евро 2020 днес:

19:00, Копенхаген, Хърватия - Испания

22:00, Букурещ, Франция - Швейцария. /БГНЕС

Категории: