Форин полиси: Турция поема по опасен път заради руските С-400

Решението да се започне „отстраняването“ на Турция от участието в програмата за създаване на изтребителите Ф-35 е най-последният признак за напрежението в отношенията между двете държави.

Раздалечаването във връзка с покупката на ЗРК С-400 от Турция се задълбочава. Миналата седмица изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан предупреди с официално писмо своя турски колега, че САЩ могат да въведат санкции в съответствие със закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA) заради решението на Анкара да одобри спорните доставки на руската ракетна система, която, според изявлението на американските чиновници, заплашва изтребителя Ф-35.

Спряно е обучението на турските пилоти на Ф-35. В писмото Шанахан е уведомил турския министър на отбраната Хулуси Акар, че ще предприеме сериозни стъпки за пълното изваждане на Турция от програмата Ф-35. Лара Селигман е научил подробности от това писмо, в което ясно са изложени мерките, по-конкретно, искането турските пилоти на Ф-35, които в момента се обучават в САЩ, да напуснат страната до 31 юли, а също така прекратяването на обучението на нови студенти. По всичко личи, че и турските отбранителни фирми ще бъдат изключени от програмата и по този начин ще се лишат от значителен източник на доходи.

За момента Турция не показва никакви признаци, че се подава на американския натиск, а турските официални лица, въпреки писмото на Шанахан, заявяват, че Турция ще спазва плана за доставката на С-400.

Санкциите ще ударят болно

Както отбелязва бившият американски дипломат и експерт по трансатлантически отношения в Института Брукингс Аманда Слоат американски санкции вече са прилагани в историята на двустранните отношения. Въпреки това тя признава, че решението да се въведат санкции в съответствие с CAATSA – и изключването на Анкара от програмата Ф-35 – ще се отразят изключително негативно на и без това крехката турска икономика, а също така върху популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган във време, когато неговата Партия на справедливостта и развитието рискува за втори път да загуби кметските избори в Истанбул.

„Опасна траектория“

Представителите на американското министерство на отбраната подчертаха, че разногласията във връзка с Ф-35 и С-400 няма да засегнат по-широкото сътрудничество с ключовия съюзник в НАТО по редица други въпроси. Междувременно експертите отбелязват, че съгласието на Ердоган за доставките на С-400, въпреки силното противопоставяне на САЩ, може да е сигнал за по-голямото отдалечаване на страната от трансатлантическия алианс – в посока Москва.

„Така Турция поема по опасна траектория, а турската армия в по-голяма степен ще бъде изложена на руската намеса“, заяви Айкан Ердемир, старши научен сътрудник във Фонда за защита на демокрацията. /БГНЕС

------------

Лара Селигман, "Форин полиси".