Фонтанът „Краун“: Уникалният дигитален воден свят на Чикаго

Насред простиращия се на 101 квадратни метра Милениум парк в Чикаго има не едно привличащи посетителите емблематични за града съоръжения. За някои от тях туристи пристигат от цял свят. Други са любимо място за разпускане на самите жители на огромния мегаполис.

Такова уникално по рода си творение е фонтанът „Краун“. Екип на БГНЕС в Чикаго успя да се докосне до това интерактивно скулптурно чудо.

Ако искате да се почувствате като Христос, който ходи по водата – това е вашето място. Цялото пространство около него е дълбоко не повече от 5 см, но се създава усещането, че сякаш ходиш по вода. През летните месеци това е любимо място на малчуганите – те тичат в басейна от черен гранит, шляпайки и скачайки палаво, само на метри от поседналите на близките пейки техни родители.

Сам по себе си фонтанът е футуристично изобретение. Творбата е на испанския скулптор Хайме Пленса. Той представлява две стъклени 15-метрови четвъртити кули, разположени една срещу друга – в двата края на плитък отразяващ басейн. Феерия от светлина, излъчвана от специални диоди (LED), и стичаща се по кулите вода, пленяват с образите, които се появяват върху тях. Те са напълно истински. Под стъклото има плазмени екрани, върху които се прожектират лицата на 1000 произволно избрани жители на Чикаго, които сякаш изплуват изпод стичащата се вода. Струите на причудливия фонтан изтичат през полуотворените устни на изобразените хора. Около 75 етнически, социални и религиозни организации в Чикаго предоставят кандидати (хора от местни училища, църкви и обществени групи), чиито лица са заснети за изобразяване на кулите на фонтана. Всяко лице се появява на скулптурата в продължение на 5 минути, като се използват различни части от отделни 80-секундни видеоклипове. В 30-секунден видеоклип изглежда, че от отворената уста се излива вода, а след като водата изтече напълно, се появява усмивка с продължителност до 15 секунди.

Пленса, който е завършил фонтана си през 2004 г. казва, че се е стремил „ромонът на водата да напомня планински поток в центъра на многомилионния град“.

Фонтанът използва 50 000 литра вода на час. 97% от използваната вода се връща в системата и се използва повторно. Използвани са над един милион светодиода. На вътрешната повърхност на всяка кула са разположени 147 по-малки екрана с общо 264 480 LED пиксела.

Изграждането и проектирането на фонтана „Краун“ струват 17 милиона долара. Семейство Краун, на чието име е кръстен фонтанът, дарява десет милиона долара за строителството и дизайна. Водните му функции работят от май до октомври, докато изображенията остават на показ целогодишно. Паркът е отворен за посетители всеки ден от 6:00 до 23:00 часа.

Техническите характеристики на фонтана са оценени високо в индустрията и са отличени с различни награди.

Вече от години фонтанът „Краун“ е част от попкултурата на Чикаго и е изключително популярен обект за фотографите. Той е и едно от най-предпочитаните места за срещи. Освен че примамва с прохладата си в горещите лета, той сякаш те приканва да захвърлиш обувките и да заподскачаш сред лудуващите му пръски, превръщайки се отново в дете. /БГНЕС