Фон дер Лайен: Укрепването на сухопътната граница между България и Турция не търпи отлагане

Най-належащите проблеми в момента са на сухопътната граница между България и Турция. Можем да укрепим границата с възможности за управление. Можем също така да предоставим инфраструктура и оборудване, като дронове, радари и други средства за наблюдение, както направихме през последните години в Румъния, Испания, Гърция и Полша. Можем също така да увеличим присъствието на Фронтекс.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на днешната сесия на Европейския парламент по въпросите на реформата на правилата на ЕС за миграция и убежище.

Тя призова да се обърне спешно внимание и на ситуацията в Централното Средиземноморие. Миграционният натиск се е увеличил значително и твърде често трагично за сметка на човешкия живот. „Трябва да подкрепим нашите държави членки, както и нашите северноафрикански партньори в координирането на техния капацитет за търсене и спасяване.”

През 2022 г. Фронтекс съобщи за 330 000 незаконни преминавания на границата на ЕС. Това е с 64% повече в сравнение с предходната година и най-високата стойност от 2016 г. насам. Успоредно с това в целия Европейски съюз са постъпили 924 000 молби за убежище. Без съмнение е налице нарастващ натиск по външните граници на ЕС. Системите за убежище и приемане в държавите-членки са подложени на значително напрежение. Факт е, че по-голямата част от тези, които подават молби за убежище, не се нуждаят от закрила. Но процентът на върнатите лица е най-нисък - 22 %., подчерта Фон дер Лайен.

„Миграцията е европейско предизвикателство, което трябва да бъде посрещнато с европейски отговор. На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще предложа на държавните и правителствените ръководители две отделни направления на работа: Едната е законодателният процес, а втората - оперативните действия, които можем да предприемем още сега”, подчерта тя.

Относно законодателния процес: Най-добрият отговор, който можем да дадем, е да постигнем напредък по Новия пакт за миграцията и убежището. Постигнато е съгласие по синята карта на ЕС за привличане на висококвалифицирани кадри. Създадена е новата Агенция на ЕС за убежище. През декември беше постигнато политическо споразумение по три важни законодателни предложения. Започна обновяването на биометричната база данни – Евродак, и се очаква скоро да започнат преговорите за скрининг, допълни председателят на ЕК, като подчерта ключовата роля на Европейския парламент в този процес.

На 9-10 февруари в Брюксел ще се проведе среща на върха, но която държавните и правителствените ръководители ще се съсредоточат върху подобряването на конкурентоспособността на европейската икономика и миграционната политика, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. /БГНЕС