Фон дер Лайен ще посети Киев на 9 май

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети днес Киев за разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи говорител на ЕС.

"Посещението ще бъде насочено към всички измерения на отношенията ни с Украйна", заяви говорителят Ерик Мамер пред репортери, като потвърди "непоколебимата подкрепа на ЕС към страната".

Пътуването ще отбележи петия път, в който Фон дер Лайен посещава украинската столица след цялостното нахлуване на Русия в страната през февруари миналата година.

Подобни визити в града, който често е обект на руски ракетни удари, се провеждат при строги мерки за сигурност и Мамер не пожела да разкрие подробности от програмата.

"Разбира се, забелязахте, че тази визита ще се състои в Деня на Европа", каза Мамер, визирайки ежегодния празник на европейското единство, посветен на края на Втората световна война на континента.

"Във връзка с това горещо приветстваме съобщението на президента Зеленски, че 9 май оттук нататък ще се чества като Ден на Европа и в Украйна."

Европейският съюз осъди нахлуването на Русия в съседната ѝ страна, съюзник на Запада, и наложи редица пакети от санкции на руски длъжностни лица и предприятия, замесени във военните действия.

Брюксел също така координира съвместните усилия на държавите - членки на ЕС, за производство и доставка на боеприпаси за украинските сили преди очакваната офанзива за отвоюване на териториите, завзети от силите на Москва.

Говорителят на ЕС потвърди преди последното пътуване на Фон дер Лайен Европейската комисия е предложила единадесети пакет от санкции за приемане от държавите членки на ЕС. /БГНЕС