Фон дер Лайен: Няма решение по Украйна без Европа

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че в преговорите за разрешаване на напрежението между Русия и Украйна трябва да участва и Европа.

В навечерието на преговорите за сигурност между Съединените щати и Русия следващата седмица Фон дер Лайен заяви на пресконференция в Париж: "Едно е ясно: няма решение без Европа. Каквото и да е решението, Европа трябва да участва в него."

Тя допълни, че Европейският съюз "присъства много активно" в Украйна, с финансова помощ на обща стойност 6 млрд. евро, както и че е силно зависим от позицията ѝ на транзитен център за внос на газ от Русия.

Френският президент Еманюел Макрон, който говори заедно с Фон дер Лайен, подчерта, че разговорите между САЩ и Русия са в положително развитие, но заяви, че те няма да засегнат "европейската архитектура на сигурността", която "зависи от нас да изградим".

"Положително е, че има дискусии между САЩ и Русия", каза той. "Координацията между европейците и американците е образцова по този въпрос", добави той, като същевременно призова Европейския съюз да проведе свои собствени разговори с Москва. "Диалогът не означава да правим отстъпки", заключи президентът.

Администрацията на американския президент Джо Байдън прие да проведе разговори в Женева следващия понеделник с Москва, която предложи споразумения за ограничаване на разширяването на НАТО. Представители на САЩ твърдят, че са готови да обсъдят опасенията, но малко наблюдатели виждат в американската администрация интерес към сключване на сделка.

Байдън и Путин проведоха първите си разговори лице в лице в Женева през юни. /БГНЕС, АФП