Фон дер Лайен: ЕС ускорява развитието на възобновяемата енергия

Възобновяемите енергийни източници са начина за справяне с неустойчивите нарастващи цени на енергията в Европейския съюз, който е „твърде зависим от газа“, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на речта си на пленарния дебат на Европейския икономически и социален комитет тя подчерта, че бъдещата енергийна сигурност на Европа „очевидно зависи от чистата енергия, произведена у нас“ и призова държавите-членки да инвестират във възобновяема енергия, да подкрепят бизнеса и потребителите чрез държавна помощ и намаляване на енергийните данъци и сметките.

Изкопаемите горива през последните години стават все по-скъпи и това се отрази на ЕС, който е силно зависим от газ, 90% от който се внася.

"Повишаването на цените на енергията засяга всички ни. Казват ни, че сме твърде зависими от газа. Виждахме го през последните няколко седмици. Повишаващите се цени на енергията се дължат на покачващите се цени на газа. Това не е устойчиво," каза тя.

За да помогне за справянето с този проблем в средносрочен план, Фон дер Лайен обясни, че блокът обсъжда европейска стратегия за запасите от газ и възможността за общи поръчки.

Въпреки това, в дългосрочен план тя препоръча възобновяемата енергия, която се противопостави на тенденцията за покачване на цените на енергията и която ще даде възможност на блока да стане енергийно по-независим чрез инвестиране в местни възобновяеми енергийни източници.

„По-добре е за климата, по-добре е за хората, по-добре е за нашата устойчивост и независимост“, каза тя, добавяйки, че ЕС разполага с необходимите средства, за да направи това възможно.

Европейският съюз ще инвестира около 500 милиарда евро в зеления преход като част от своя план за възстановяване NextGenerationEU и бюджета на ЕС.

Евросъюзът планира да ускори развитието на възобновяема енергия в Европа, като отпусне за националните планове за възстановяване най-малко 36 милиарда евро за инвестиции в чист водород, вятър и слънчева енергия.

Урсула фон дер Лайен потвърди също, че над 50 милиарда евро са предвидени за ремонт на сгради и енергийна ефективност заради интензивните загуби на енергия в сгради с по-ниска енергийна ефективност.

„Сигурна съм, че сте съгласни с мен, че всяко евро, похарчено за възобновяеми източници, е не само добро за планетата, но е и инвестиция в достъпна енергия за домакинствата и бизнеса и е инвестиция в устойчивостта на нашите общества и икономики", каза тя. /БГНЕС, Анадолска агенция