Фон дер Лайен: ЕС трябва да се отърве от руския газ

Председателят на Европейската комисия заяви в сряда, че ЕС трябва „да се избави" от руския газ.

В речта си пред пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Урсула фон дер Лайен разкритикува Русия, че "използва енергийния въпрос като оръжие" в конфликта си с Украйна и ЕС.

С аргумента, че Москва е накърнила репутацията си на надежден енергиен доставчик, след като "Газпром" е ограничил доставките на природен газ за Европа, въпреки голямото търсене, Фон дер Лайен отбеляза, че оттогава ЕС е увеличил усилията си за диверсификация на енергийния внос, осигурявайки повече доставки на втечнен природен газ от международни партньори.

Тя подчерта също, че блокът разполага с достатъчно газови резерви за зимата, в случай че Русия прекъсне доставките.

"Трябва да диверсифицираме енергийните си източници, за да се отървем от зависимостта от руския газ, и да инвестираме сериозно във възобновяеми енергийни източници", заяви Фон дер Лайен и призова блока да извлече поуки от настоящата криза с Русия заради Украйна.

Кризата в Украйна

По повод на нарастващото напрежение между Русия, от една страна, и Украйна и Запада, от друга, Фон дер Лайен заяви: "Украйна днес е по-силна, по-свободна и по-суверенна страна, отколкото през 2014 г.

"Точно затова Кремъл отново я заплашва", каза тя.

Фон дер Лайен заяви, че през последните два дни Москва е изпратила "противоречиви сигнали", като е обявила изтеглянето на част от войските си от граничните региони, дори когато нейните депутати са гласували за признаването на Донецка и Луганска област в Източна Украйна за независими.

Тя призова Москва да деескалира напрежението с дела, а не само на думи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също се обърна към евродепутатите по този въпрос.

Той обясни, че служителите на ЕС и НАТО са в ежедневен контакт и "работят на невиждано досега по интензивност и качество ниво ".

Мишел призова Русия да намери "смелост" да избере дипломацията пред конфликта и предупреди, че Москва ще бъде изправена пред "огромни последствия" в случай на инвазия срещу Украйна.

Мишел, който председателства срещите на лидерите на ЕС, обеща също, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят последните събития в областта на сигурността в рамките на започващата в четвъртък среща на върха между ЕС и Африканския съюз и ще "заявят подкрепата си за украинския народ".

През 2014 г. Москва започна да подкрепя сепаратистките сили в Източна Украйна срещу централното правителство - политика, която поддържа през последните седем години.

САЩ, заедно с европейските си съюзници, предупреждават от ноември миналата година, че Русия се готви за агресия срещу Украйна, след като е събрала над 100 000 войници и тежка техника в и около съседката си.

Русия отрече, че се готви да нахлуе, и обвини западните държави, че подкопават нейната сигурност чрез разширяването на НАТО към границите ѝ.

Във вторник Русия обяви, че част от войските ѝ в западните и южните военни окръзи са започнали да се връщат в гарнизоните.

Същия ден Държавната дума - долната камара на руския парламент, гласува за признаването на украинските сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави. /БГНЕС, Анадолска агенция