Фиоренца Чедолинс: Най-трудното нещо в операта е да разкажем истината

Много неща трябва да бъдат преподавани. Може би най-важното и най-трудното нещо в операта е да разкажем истината. Историите в операта са изключително увлекателни, много вълнуващи и красиви, но когато ние представяме на сцената големи образи, трябва да дадем всичко от себе си. Това изисква една сила и способност да даваш, не всички го разбират и не всички имат смелостта да дават, защото това е изключително изморителни и за гласа, и за тялото, защото трябва да дадеш всичко от себе си.

Това каза световно известното италианско сопрано Фиоренца Чедолинс в отговор на въпрос на БГНЕС кое е най-ценното, на което се стреми да научи младите оперни изпълнители.

Чедолинс е преподавател по пеене – има собствена школа в Италия, също така преподава и в университета в Барселона. През 2020 г. организира и международен конкурс с международно жури, който има невероятен успех и през септември 2022 г надхвърля 3 милиона гледания във „Фейсбук“. През 2022 г. първата награда спечели арменска 23-годишна оперна певица, за която дотогава никой не е чувал – Джулиана Григориян. „Надявам се, че ще успее да дойде в София“, посочи Чедолинс.

Оперната певица отбеляза, че сега съществува уеб светът и интернет помага изключително много, ако се използва правилно, защото могат да се гледат много спектакли, да се получат много контакти, така че може да бъде и нещо много добро и полезно за набиране на популярност на оперните изпълнители, които са в началото на своята кариера. „Чрез интернет може да се достигне до много широк кръг нова публика. Възможностите днес ги има и са много, разбира се, трудно е да се изплува“, смята тя и е категорична, че за да се случи това, трябва да си изключителен и с голям талант, а с това интернет не може да помогне.

„Готови сме за четвъртото издание на конкурса и се надяваме млади, изключително добри, особено българи, ще се запишат, защото имат възможността да си направят дебюта и в Софийската опера, и в много други опери, които са значими“, каза още Чедолинс и добави, че записванията вече са отворени и ще продължат до 18 февруари 2023 г. На 19 юли ще бъде галавечерта на победителите, на която ще присъстват маестро Беатриче Венеци, а гост ще бъде много известен италиански тенор, който ще получи награда за цялостна кариера, но името му ще остане изненада.

Форенца Чедолинс е в България по повод традиционните новогодишни концерти на Софийската опера и ще посрещне Нова година в столицата.

Кариерата ѝ стартира, когато е едва 20-годишна и първоначално пее мецосопран. „С изучаване на техниката се научих да извивам гласа си като драматично лирично оперно сопрано, но през цялото време поддържах гласа си така, че да може да пее и като мецосопрано“, обясни тя и допълни, че е учила много, за да мога да пее всички най известни роли от италианския сопран.

Чедолинс подчерта, че някои роли ѝ остават в сърцето, като например „Мадам Бътърфлай“.

А първата ѝ среща с български оперни певци е била изключителна и много вълнуваща. Едва 24-годишна, още част от хор, тя пее заедно с Гена Димитрова. „Отидох на репетициите и беше изключително да чуя нейния глас. Това бе първата среща с един велик български глас“, разказа тя.

Чедолинс обясни, че няма музика, която да не ѝ харесва на изпълнява – пяла е от ренесансова до съвременна музика, включително и оперети. „Искам да изпълнявам всичката хубава музика“, заяви още тя и допълни, че в българската публика я впечатлява това, че много обича да слуша и да гледа. „Впечатлява ме смелостта на маестро Карталов“, съобщи оперната певица.

Чедолинс обяви, че иска да продължи съвместната си работа със Софийската опера. /БГНЕС