Филипински фанатици почетоха Разпети петък със самобичуване и разпятие

На Разпети петък католически фанатици във Филипините, които пресъздават последните мигове на Исус Христос, биват приковани на дървени кръстове, а други са бити до кръв в екстремни прояви на религиозна преданост.


Докато повечето филипинци отиват на църква или прекарват празника със семейството си, стотици се събират в селата около град Сан Фернандо, северно от Манила, за да гледат как мъжете се самонаказват в опит да изкупят греховете си или да търсят чудеса от Бога, предаде АФП.

Десетки гологлави чудаци, облечени в черни наметала и венци от лозови пръчки, вървяха боси по прашните и тесни улици, ритмично биейки гърбовете си с бамбукови ленти, вързани за въжета, а кръвта им мокреше горната част на панталоните и пръскаше зрителите.

"Това е за сина ми, който е епилептик", каза Джоел Юток, който има татуирано името на 13-годишния си син на гърдите си.

31-годишният Юток каза, че синът му не е получавал пристъп през осемте години, откакто е започнал да участва в бичуването на Разпети петък.

С бичуването се поставя началото на уличните представления, изпълнявани от благочестиви жители.

В село Сан Хуан нисък, жилав мъж с бяла коса, който играе ролята на Исус Христос, и още двама души са завлечени от съседи, облечени като римски центуриони, до издигната могила, където на земята са поставени дървени кръстове.

Докато зрителите снимат с мобилните си телефони, в дланите им са забити трисантиметрови пирони, а след това кръстовете са издигнати вертикално.

Няколко минути по-късно кръстовете са спуснати на земята и пироните са извадени.

"Ще продължа да правя това, докато съм жив, докато тялото ми е в състояние да го прави. Това е моята клетва", казва 67-годишният пенсиониран рибар Вилфредо Салвадор, който започва да играе ролята на Исус Христос в инсценировките на разпятието преди 16 години след психически срив.

"Това е нищо. Понякога заздравява след един ден и съм в състояние да мия чинии и да се къпя", казва Салвадор за раните си.

Екстремните действия са осъждани от Католическата църква и здравните експерти.

Тази седмица филипинското министерство на здравеопазването призова обществеността да "избягва действия или ритуали, които водят до физически наранявания".

"Присъединяваме се към пастирските напътствия на нашите религиозни водачи, които насочват всички към религиозни практики, които са безопасни и здравословни", се казва в изявлението./БГНЕС