Филипините обявиха местоположението на 4 американски бази

Филипините обявиха местоположението на четири допълнителни военни бази, които ще бъдат използвани от американски войски, като една от тях се намира в близост до горещо оспорваното Южнокитайско море, а друга - недалеч от Тайван, предаде АФП.

Дългогодишните съюзници се договориха през февруари да разширят сътрудничеството в "стратегически области" на Филипините, докато се стремят да се противопоставят на нарастващата напористост на Китай над Тайван и изграждането на китайски бази в Южнокитайско море.

Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната от 2014 г., известно като EDCA, предостави на американските сили достъп до пет филипински бази.

То беше разширено до девет, но местоположението на четирите допълнителни бази не беше обявено, докато правителството се консултира с местните власти.

Четирите обекта бяха оценени от филипинските военни и бяха счетени за "подходящи и взаимноизгодни", се казва в изявление на президентската служба за комуникации.

То заяви, че базите ще бъдат използвани и за хуманитарни операции и оказване на помощ при бедствия.

Официален представител на САЩ потвърди, че обявените от двореца места са новите обекти по EDCA.

Три от обектите са в северната част на Филипините, включително военноморска база и летище в провинция Кагаян и армейски лагер в съседната провинция Исабела, се казва в изявлението на Филипините.

Военноморската база в Санта Ана в Кагаян се намира на около 400 км от Тайван.

Друг обект ще бъде военновъздушна база на остров Балабак, край южния край на остров Палаван, близо до Южнокитайско море.

Губернаторът на Кагаян Мануел Мамба публично се противопоставя на наличието на обекти на EDCA в неговата провинция от страх да не застраши китайските инвестиции и да не стане мишена в конфликт за Тайван.

Но изпълняващият длъжността началник на отбраната на Филипините Карлито Галвес заяви неотдавна пред репортери, че правителството вече е взело решение за местата и че Мамба се е съгласил "да се съобрази с решението".

Споразумението позволява на американските войски да преминават на ротационен принцип през базите, както и да съхраняват в тях отбранително оборудване и материали.

Макар че филипинската армия е една от най-слабите в Азия, близостта на страната до Тайван и околните му води би я превърнала в ключов партньор на САЩ в случай на конфликт с Китай.

Пекин критикува споразумението, за което наскоро посолството му във Филипините заяви, че е част от "усилията на САЩ да обкръжат и блокират Китай чрез военния си съюз с тази страна".

Китайското посолство не отговори веднага на молбата за коментар.

Съединените щати имат дълга и сложна история с Филипините.

Те споделят десетилетен договор за взаимна отбрана, но присъствието на американски войски в страната от Югоизточна Азия остава чувствителен въпрос.

Съединените щати имаха две големи военни бази във Филипините, но те бяха закрити в началото на 90-те години на миналия век след засилване на националистическите настроения.

Американските войски се завръщат във Филипините всяка година за съвместни военни учения, включително Баликатан, което започва следващата седмица. С участието на повече от 17 000 войници. Това ще бъде най-голямото досега учение. /БГНЕС