Фиктивни кремации срещу 1000 лева, откриха 7 трупа край село Клисура

Има обвиняем по случая с незаконните погребения, установена е самоличността на едно от намерените тела. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата, свързан със скандалния случай, с който осъмнахме днес, предаде репортер на БГНЕС.

Сигнал за открити гробове на в местност край София е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител.

Незаконните погребения са извършвани край село Клисура, телата са заравяни на плитко. Мястото се намира близо до гробищен парк, който вече не е действащ.

Десислава Петрова от Софийска градска прокуратура съобщи, че при огледа на място са установени в плитък гроб тленни останки на три лица, а под тях тленни останки на още четири лица. За тях няма данни за насилствена смърт.

От всички намерени тленни останки е установена самоличността на един от труповете. Става въпрос за възрастен човек от Банкя, който е живеел под наем и е починал в болница. Синовете му са поръчали услугите на погребалната агенция, платили са и са получили праха на баща си. От прокуратурата разясниха, че услугата за кремацията, която е била фиктивна, синовете са платили 1000 лева.

Десислава Петрова съобщи, че след като днес случаят е добил публичност, са получени множество сигнали от хора, които са използвали услугите на въпросната погребална агенция.

Разследват незаконни погребения в София

Както и по-рано от полицията съобщиха, по случая има задържан – мъж на 51 години. Повдигнато му е обвинение по чл. 209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа.

Петрова съобщи, че задържаният не се признава за виновен. /БГНЕС