ФИФА обяви Лионел Меси за номер 1 за 2022 г.

Световният шампион с Аржентина Лионел Меси спечели наградата за най-добър играч на 2022 г. на наградите най-добрите футболисти на ФИФА в Париж, предаде АФП. Меси победи съотборника си в ПСЖ и съперник на финала на Световното първенство по футбол Килиан Мбапе, а другият претендент за наградата бе носителят на Златната топка Карим Бензема.

Лионел меси и Джани Инфантино

35-годишният Меси получи наградата за трети път след 2009 г. и 2019 г., наследявайки полския нападател Роберт Левандовски, който спечели през 2020 г. и 2021 г. Отличието, за което гласуват треньорите и капитаните на националните отбори, журналисти, а също и фенове, е признание за годината, в която бившата звезда на Барселона увенча славната си кариера, като изведе Аржентина до победа на Световното първенство.

Меси вкара два пъти в епичния финал в Доха, когато Аржентина победи Франция с дузпи, въпреки че Мбапе вкара хеттрик при забележителното равенство 3:3. Той получи и Златната топка за най-добър играч на Мондиала, въпреки че Мбапе беше стана голмайстор с осем гола, един повече от Меси.

"Тази година беше просто луда за мен, за да мога да постигна мечтата си, за която се борих толкова упорито. В крайна сметка я получих и това е най-прекрасното нещо, което се е случвало в кариерата ми", каза Меси за победата си на Световното първенство, докато получаваше наградата си. "Това е мечта за всеки футболист, но нещо, което много малко могат да сбъднат", добави Меси. Той седеше в парижкия театър между Мбапе и съпругата си Антонела Рокуцо.

Той взе наградата само 24 часа след като в комбинация с Мбапе изведе ПСЖ до победа с 3:0 срещу „Марсилия“ в Лига 1. /БГНЕС

Категории: