ФИФА изхвърли Русия от Мондиала в Катар

Русия бе изхвърлена от Световното първенство в Катар, а клубните й отбори спрени от международни турнири "до второ нареждане" поради инвазията в Украйна, съобщиха от Международната футболна централа (ФИФА) и Европейската футболна асоциация (УЕФА) в съвместно изявление.

Международната футболна централа (ФИФА).

Мъжкият национален отбор трябваше да играе квалификационен мач през март за Мондиала в Катар по-късно тази година, докато жените се класираха за Европейското в Англия, което ще се проведе през юли. Новината засяга и всички клубни отбори от страната, които участват в евротурнири. "ФИФА и УЕФА днес решиха заедно, че всички руски отбори, без значение дали национални тимове или клубни отбори, да бъдат спрени от участие както в турнири на ФИФА, така и в тези на УЕФА, до второ нареждане", се казва в общото изявление. "Сборная" трябваше да играе с Полша в полуфинален плейоф за влизане на Мондиала в Катар на 24 март и при успех можеше да се изправи срещу един измежду Швеция и Чехия пет дни по-късно за място на финалите. Но и трите потенциални съперника на руснаците настояха, че ще бойкотират мачовете с тях.

Международната футболна централа обяви в неделя, че руските отбори ще могат да играят само под името Футболен съюз на Русия, ако провеждат домакинските си срещи на неутрални стадиони и при закрити врати, като в добавка са им забранени националния химн и флага. Мерките бяха окачествени като „напълно неприемливи“ от президента на Полската футболна асоциация Чезари Кулеша, който добави, че „Дружина полска“ няма да играе плейофа си с Русия „независимо какво е името на отбора“.

ФИФА промени подхода си днес, изхвърляйки Русия от най-големия международен футболен форум. "Футболът е напълно обединен тук и в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. И двамата президенти (Джани Инфантино и Александър Чеферин) се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, така че футболът отново да бъде вектор за обединение и мир сред хората", се добавя още в изявлението.

Без Русия на Световното по футбол в Катар в края на годината.

Русия трябваше да играе срещу Нидерландия, Швеция и Швейцария в групата си на Европейското за жени. Спартак Москва пък имаше за съперник германския РБ Лайпциг в осминафиналите на Лига Европа идния месец. В добавка, УЕФА, подобно на Шалке 04 по-рано през деня, сложи край на партньорството си с руската компания Газпром. /БГНЕС