Фидан, Герапетритис: Ще решим проблемите си въз основа на международното право

Турският министър на външните работи Хакан Фидан и гръцкият му колега Йоргос Герапетритис обсъдиха двустранните отношения в Анкара, предаде Анадолската агенция.

Фидан заяви: "Готови сме да продължим диалога с нашата съседка Гърция без предварителни условия и да развиваме отношенията си въз основа на общи интереси във всички области. Можем да решим проблемите си въз основа на международното право, при зачитане на взаимните права и интереси."

Като подчерта, че с гръцкия си колега са направили цялостна оценка на проблемите в контекста на Егейско море и Източното Средиземноморие, Фидан каза: "Имаме различия в мненията в Егейско море. Обсъждахме ги и в миналото по време на консултативните срещи. Съсредоточихме се върху възобновяването на процеса през следващия период. Той се съгласи да въведем нови подходи за решаване на проблемите.", каза.

Фидан подчерта, че въпросът за незаконната имиграция трябва да бъде област на сътрудничество, а не на конкуренция, и че двамата не искат да виждат повече жертви в Егейско море.

"Потвърдихме очакванията си от Европейския съюз. Готови сме да продължим диалога със съседна Гърция без предварителни условия и да развиваме отношенията си въз основа на общи интереси във всички области. Можем да решаваме проблемите си въз основа на международното право, като зачитаме взаимните права и интереси", добави той.

Министър Герапетритис от своя страна отбеляза, че лидерите на Турция и Гърция, които се срещнаха в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, са направили нов опит да възобновят сътрудничеството между двете страни и да си поставят нова цел.

Герапетритис отбеляза, че като министри те са поели задачата да носят отговорност и отчетност на високо равнище, и трето, лидерите на двете държави са поели задачата да подготвят почвата за срещата и да дадат необходимите послания.

Като подчерта, че пътната карта, която са обсъдили с Фидан, ще се състои от 3 етапа, Йерапетритис каза, че първият от тях е нивото на политическите разговори и че тези разговори ще бъдат ръководени от заместник-министъра на външните работи Александра Пападопулу от гръцка страна.

"Вторият етап е въпросът за мерките за изграждане на доверие, които ще започнат в близко бъдеще", уточни той. "На трето място, договорихме се да продължим положителната програма (между Турция и Гърция)".

Гръцкият външен министър допълни, че тези разговори ще продължат под председателството на заместник-министър Костас Фрагогианис от гръцка страна.

"Продължаването на каналите за диалог между Турция и Гърция в рамките на взаимното разбирателство и уважение ускорява премахването на кризите", каза той в заключение. /БГНЕС