"Фич" постави САЩ под наблюдение за понижаване на рейтинга AAA

Рейтинговата агенция „Фич“ постави Съединените щати под наблюдение за възможно понижаване на рейтинга поради риск от неизпълнение на задълженията на фона на правителствената безизходица по отношение на повишаването на лимита на държавните заеми, предаде АФП.

От „Фич“ заявиха, че рейтингът ААА "отразява засилената политическа разединеност, която възпрепятства постигането на решение за повишаване или спиране на лимита на дълга" преди наближаващия краен срок.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че 1 юни е "датата Х", когато правителството ще изчерпи парите си, което ще доведе до фалит с вероятни опустошителни икономически последици.

"Фич все още очаква решение на проблема с лимита на дълга преди датата X", се казва в изявление. "Въпреки това смятаме, че са се увеличили рисковете, че лимитът на дълга няма да бъде повишен или спрян преди датата "Х" и следователно правителството може да започне да пропуска плащания по някои от задълженията си."

Президентът на САЩ Джо Байдън участва от месеци в напрегнати преговори с републиканската опозиция в Конгреса, която заяви, че ще се съгласи да повиши лимита на заемите само в замяна на значително съкращаване на разходите.

Републиканците, все по-често доминирани от твърдата дясна фракция, лоялна на бившия президент Доналд Тръмп, решиха да използват тази общо взето елементарна процедура като лост, за да принудят Байдън да ореже здравеопазването и други социални програми.

Администрацията на Байдън заяви, че все още вижда път към споразумение, въпреки че няма конкретни признаци, че двете страни се движат към постигане на споразумение. /БГНЕС