Фермерите на протест: Без нас няма храна, няма бъдеще

Зърнопроизводители от 5 области с над 60 трактора и машини блокираха временно района на русенския Дунав мост.

Земеделците протестират срещу европейския регламент, който урежда безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна и искат България да излезе от него.

Щетите за земеделците се измерват в стотици тонове залежала и непродадена от миналата година реколта заради нелегалния безмитен внос на украинска пшеница, царевица и слънчоглед, вместо да им се осигурят коридори до пристанища Варна и Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По думите на председателя на регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно" Милен Коев, България, Полша и Румъния са отнесли основния удар от солидарността с Украйна. Транзитните коридори за украинското зърно, което трябваше да достигне до нуждаещите се страни, не работят и то подбива цената на българското производство, заяви заместник-председателят на УС на НАЗ Людмил Работов.

Освен земеделци от Русе и Стара Загора, в протеста участват и фермери от Пловдив, Хасково и Ловеч.

Протести има още във Видин и Силистра с сновно искане държавата да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. На протеста във Видин присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик.

Националният тридневен протест на зърнопроизводителите от цялата страна ще продължи до 31 март.

Зърнопроизводителите са готови и на по-дългосрочни протести, ако бъде удължен регламентът на ЕС. Заради евтиния украински внос, качествената българската продукция стои по складовете и не може да се реализира, като в русенско застоявало около половината от зърното на фермерите от региона.

Ако продължи спадът на цените, се очакват фалити и намаляване на производството, тъй като фермерите започвали да ограничават разходите за сметка на добивите и продукцията, каза още Милен Коев.

На протеста беше и председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите от Стара Загора Радослав Христов, който каза, че в момента по складовете в страната залежават около 40% от продукцията. Фермерите заявиха също, че не искат отпуснатите за българското земеделие 16 милиона евро от резерва на ЕС, тъй като са подигравка с българския производител.

Явор Гечев към зърнопроизводителите: Държавата чува гласа ви, солидарността в Европа трябва да е равна

Солидарността в Европа трябва да е равна, да включва и фермерите, които страдат най-много заради прекомерния внос на зърно. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев във Видин по време на протеста на зърнопроизводителите.

Той посочи пред стопаните, че от септември досега Министерството на земеделието заедно с производителите алармира неколкократно европейските институции за аномалиите на зърнения пазар. „Ние сме солидарна държава с украинския народ, но източната част на Европа страда много повече, отколкото западната“, отчете министър Гечев.

Аграрният министър каза още, че по последни данни складираното зърно в страната е с половин милион тона повече, вносът на слънчоглед е увеличен 20 пъти спрямо година преди войната, а като цяло търговията в целия Черноморския район е дебалансирана.

Министър Явор Гечев информира протестиращите, че решенията, свързани със зелените коридори, продължават да създават проблеми. Затова българската държава ще поиска от Европейската комисия (ЕК) допълнителни мерки, които да позволят на фермерите да работят при нормални условия на труд, защото нито една субсидия не може да даде това, което може да ожъне един земеделски производител.

Земеделският министър каза още, че на среща с представители на земеделските производители от различни браншове ще бъде обсъден вносът не само на зърно, а и на млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци.

Той подчерта пред зърнопроизводителите: „Тук съм, за да ви кажа, че Вашият глас се чува от държавата. Ще предложим допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Думите Ви ще стигнат в Европа, като заедно ще ги отстояваме“.

Време е да търсим генерални решения на ниво ЕС, каза в заключение пред протестиращите министър Явор Гечев./БГНЕС