Федерер пречупи Кирьос и върна аванса на отбор Европа

Роджър Федерер надигра драматично в супертайбрек Ник Кирьос, за да върне аванса на отбор Европа – 5-3 точки след края на откриващата сесия на Лейвър Къп в Женева.

Федерер сломи съпротивата на Кирьос след тежък мач от откриващата сесия на втория ден на Лейвър Къп.

20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем, който спечели първия си мач в тандем с Александър Зверев, надви австралийския си опонент след 6-7 (5), 7-5, 10-7 за наслада на домашната публика. 38-годишният Маестро беше спечелил последните си два мача с Кирьос, но загуби първия сет след тайбрек. Пробив в 11-ия гейм на втория сет бе достатъчен на швейцареца за вкарване на мача в решителен дълъг гейм, при който той се справи по-добре в ключовите моменти и реализира третия си мачбол, за да се поздрави с крайния успех. По-рано Джон Иснър надигра Александър Зверев с 6-7 (2), 6-4, 10-1. Двамата откриха програмата днес с един интересен сблъсък, в който зрителите в Женева видяха само един пробив. Първият сет бе доминиран от сервиращите, като в крайна сметка германецът бе по-стабилният от двамата в тайбрека и го спечели на две точки.

Отбор Свят имаше поводи за радост по-рано, когато Иснър пък обърна Зверев от европейския тим.

Във втората част играта отново бе равностойна, но този път Иснър изчака търпеливо своя миг и реализира пробив в деветия гейм – първият случай в мача, в който някой от двамата имаше възможност за брейк. Американецът я оползотвори и след това влезе в страхотна серия, като първо затвори сета на собствено подаване, а в дългия гейм бе отново убедителен, давайки само точка на Зверев. По-късно, Рафаел Надал ще излезе на корта срещу Милош Раонич, а след това испанският Матадор ще си партнира със Стефанос Циципас срещу тандема Кирьос-Сок. /БГНЕС