Федерер отказа участие на Игрите в Токио

Роджър Федерер обяви във вторник решението си да се оттегли от предстоящите летни олимпийски игри в Токио, след като е получил проблем при възстановяването си от травма на коляното.

И Федерер няма да играе в японската столица.

20-кратният шампион от Големия шлем бе отстранен на четвъртфиналите на Уимбълдън от поляка Хуберт Хуркач миналата седмица. „По време на сезона на трева, за съжаление, получих проблем в коляното и приех, че трябва да откажа участие от Олимпиадата в Токио. Вече започнах рехабилитация с надеждите да се завърна в Тура по-късно през лятото. Пожелавам на целия швейцарски тим късмет и ще го подкрепям усилено от далеч“, сподели швейцарският Маестро в изявление в социалните мрежи.

39-годишният тенисист щеше да навърши точно 40 в последния ден от Летните олимпийски игри в японската столица. Той има златен медал на двойки в тандем със Стан Вавринка от Олимпиадата в Пекин през 2008. Федерер стигна и финала на Игрите в Лондон през 2012, когато отстъпи в три сета на представителя на домакините Анди Мъри. Тази година обаче швейцарецът няма да участва в Токио и вероятно с това ще се прости и с надеждите си да грабне олимпийско злато на сингъл в кариерата си.

Един от най-великите тенисисти на всички времена е поредният играч, който се оттегля от започващата на 23 юли Олимпиада. Преди него това сториха Рафаел Надал, Доминик Тийм, Давид Гофен при мъжете, и Серина Уилямс, Симона Халеп и Бианка Андрееску при жените. Световният номер 1 при мъжете Новак Джокович заяви след шестата си титла на Уимбълдън и общо 20-а от Шлема в неделя, че все още не е сигурен дали ще се бори за златото в Токио. /БГНЕС