ФБР: Изостря се вътрешният тероризъм в САЩ

Проблемът с вътрешния тероризъм в Съединените щати се задълбочи значително през последните години, заяви директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей по време на изслушване в правния комитет на Сената на САЩ. Той посочи, че броят на случаите, свързани с подобни екстремистки дейности в страната, се е удвоил през последните години.

„Що се отнася до вътрешния насилствен екстремизъм, броят на делата се е увеличил значително. Когато оглавих бюрото (през 2017 г.), имаше около 1000 дела, до края на миналата година - 1400. Сега 2 000 дела са в ход. Арестите срещу пропагандиращите превъзходството на бялата раса са се утроили миналата година в сравнение с 2017 г."

"За съжаление, [събитията, свързани с щурма на Конгреса на САЩ] на 6 януари, не са изолирано явление. Проблемът с вътрешния тероризъм наподобява рак с метастази, разпространяващ се в цялата страна и е малко вероятно да изчезне в скоро време", каза Рей.

В тази връзка той призова ръководствата на социалните мрежи да си сътрудничат с правоприлагащите органи за идентифициране на материали от екстремистки и друг нелегален характер. Освен това директорът на ФБР подчерта интензивността на екстремистката реториката в интернет пространството./БГНЕС, ТАСС