Фандъкова: Никой не е над закона, дори и правителството

Никой не е над закона, дори и правителството. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът на София коментира задържането на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов и акцията на МВР в Банкя. "Арест на лидера на най-голямата опозиционна партия без достатъчно надеждни доказателства, видяхме какво се случи още през първия ден. Това, разбира се, е огромен проблем и голям скандал и насочва изцяло към политическата част този въпрос. Изобщо не коментирам всички пропуски, които бяха признати и от по-голямата част от водещи експерти и анализатори, които никой не може да заподозре в симпатии към ГЕРБ. Видяхте събота и неделя слушахме внимателно анализи. Това, което е притеснителното, е фактът, че се пристъпва към арест без доказателства", каза още Фандъкова. Тя посочи, че оттук нататък не изключва, каквито и да е действия, насочени към опозицията. Йорданка Фандъкова заяви, че всички трябва да се безпокоим от начина на действие.

Тя коментира и продължението на метрото. Кметът на София заяви, че от днес стартира строителството на продължението на третата линия на метрото. "Това са 3 км, с 3 метростанции. Средствата са заложени в Плана за възстановяване и развитие. Да се надяваме, че той все пак ще бъде одобрен, защото ние започваме преди това със заплащане частично на аванса със средства от бюджета на Столична община. Осигурихме ги, за да може да не се бавим и да стартира строителството. Малко повече от 3 години е срокът за строителство, като след това ще имаме 55 км метро мрежа и 50 метростанции.", каза кметът на София. Тя уточни, че 40 хил. души ще имат възможност дневно да ползват най-удобния екологичен градски транспорт. "С тях общо около 450 хил. души ще ползват метрото след 3 години. Това знаете, че е най-екологичния проект. 85 хил. тона годишно вредни емисии ще се спестяват след построяването на тези 3 км. Да се надяваме, че ще можем да се преборим и осигурим и финансирането за останалите 6 км, с които ще имаме изцяло завършена трета линия. Те са през "Слатина" към "Цариградско шосе"", каза още Фандъкова.

Тя поиска гаранция за следващите 3 години, както й е обещано от финансовия министър и от министър-председателя. "Гаранция може да бъде дадена с едно решение на МС, за да можем спокойно докрая на годината да стартираме и строителството на следващия участък", каза още Фандъкова. /БГНЕС