Европолитици срещу ядрената енергия

16 политици от 8 европейски държави поискаха от Европейската комисия (ЕК) да не включва ядрената енергия в класификацията на стоки и услуги на Европейския съюз, част от европейската Зелена сделка, насочена към развитието на устойчиво финансиране и нисковъглеродна икономика в Европа. Това съобщи „Redaktionsnetzwerk Deutschland“ (RND), като се позова на писмо до ЕК, с което разполага.

"Енергията от изкопаеми източници, ядрената енергия и газта не са екологосъобразни и поради това не могат да бъдат класифицирани като устойчиви инвестиции в таксономията на ЕС", се казва в текста. "Европейската комисия трябва да изключи газовата и ядрената енергия от зелената таксономия, за да гарантира нейната устойчивост и да насочи инвестициите към истински чисти енергийни източници", се казва в писмото на политиците. В същото време те твърдят, че инвестициите в газова и ядрена енергия увеличават зависимостта на ЕС от Русия и други страни.

"Ядрената енергия, газта, нефтът и въглищата принадлежат на миналия век. Току-що се проведе Световната конференция по въпросите на климата", подчертаха членът на Бундестага Лиза Бадум от фракцията на Съюз-90/Зелени и експертът по въпросите на климата на Зелените и член на ЕП Михаел Блос, които са сред подписалите писмото до ЕК.

"Бъдещето принадлежи на възобновяемата енергия", настояват политиците. Във връзка с това те критикуват желанието на Европейската комисия да определи инвестициите в нови ядрени и газови електроцентрали като "устойчиви".

"Освен това решението трябва да бъде взето преди встъпването в длъжност на новото германско правителство. С това подвеждащо наименование Европейската комисия иска да заблуди милиони европейски граждани. Искаме да предотвратим това", заключиха политиците.

На 11 ноември изпълняващата длъжността германски министър на околната среда Свеня Шулце, която говори на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Глазгоу, отбеляза, че включването на ядрената енергетика в таксономията на Европейския съюз ще доведе до разединение и липса на доверие от страна на по-голямата част от населението, както и на много инвеститори и вложители. /БГНЕС