Европол: Взаимосвързаният свят се използва от престъпниците за изграждане на подземна икономика

Близо 70 % от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват форми на пране на пари, за да финансират дейността си и да прикриват активите си, разкри Европол в първия си доклад за финансовите и икономическите престъпления в блока, предаде Анадолската агенция.


В доклада на правоприлагащата агенция на ЕС се казва, че взаимосвързаният свят се използва от престъпниците, които са създали подземна икономика, за да поддържат незаконните си операции.

Сред основните констатации в доклада от 57 страници Европол посочва, че повече от 60 % от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват корупционни методи за постигане на незаконните си цели.

Той добави, че 80 % от действащите в ЕС престъпни мрежи злоупотребяват със законни бизнес структури за престъпни дейности.

"Организираната престъпност е изградила паралелна глобална криминална икономика около прането на пари, незаконните финансови трансфери и корупцията. С помощта на съвременните технологии те са разнообразили начините си на действие, за да избегнат разкриване", заяви в изявление Катрин де Бол, изпълнителен директор на Европол.

Тя допълни, че докладът служи "като пътна карта за насърчаване на сътрудничеството, което ще пресече незаконните печалби и преди всичко ще направи Европа по-сигурна".

В доклада се подчертава, че криминалният пейзаж в района е фрагментиран, като участниците често са базирани извън блока.

Де Бол също така предупреди, че техниките и инструментите, използвани от престъпниците, напредват бързо, като се възползват от технологичния напредък или от геополитическите събития.

"Този доклад представя все по-усъвършенстваните методи на организираната престъпност и успехите на европейските правоприлагащи органи в борбата с нея. Ако държавите - членки на ЕС, си сътрудничат още по-тясно в тази борба, можем да постигнем големи резултати", заяви Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Макар че възстановяването на активи е един от най-мощните инструменти за борба с финансовите престъпления, Европол установи, че властите конфискуват едва 2% от годишната оценка на приходите на организираните престъпни групи в ЕС.

Докладът се основава на комбинация от оперативни прозрения и стратегически сведения, предоставени на организацията от държавите - членки на ЕС, и партньорите и́.

В него се анализират всички финансови и икономически престъпления, засягащи ЕС, като пране на пари, корупция, измами, престъпления срещу интелектуалната собственост и фалшифициране на стоки и валута./БГНЕС