Европейци на протест срещу COVID мерките

Протести срещу наложените ограничителни мерки заради коронавируса се проведоха във водещи европейски страни.

Хиляди британци се стекоха в столицата на Обединеното кралство Лондон, за да присъстват на протест срещу наложените ограничителни мерки. Протестът премина под мотото "Обедини за свобода" и участниците в него настояваха за облекчаване на наложените мерки. В момента в страната са задължителни носенето на маски, има ограничения в свободното придвижване, както и е задължително поставянето на ваксина, когато тя бъде официално одобрена. От началото на разпространението на вируса във Великобритания са потвърдени 331 644 случая на COVID-19, от които починали са 41 486 души. По-рано през август британските власти наложиха нови ограничения, включващи забрана на отделни домакинства да се срещат помежду си в домашни условия. Подобни мерки са наложени в 18 области на Голям Манчестър, Лестър и Западен и Източен Йоркшир, както и в шотландския град Абърдийн. Според част от протестиращите маските намаляват имунитета, а ограниченията са сравнявани с „изтезания на деца“. Братът на опозиционния политик Джереми Корбин - Пиърс, и теоретикът на конспирацията за COVID - Дейвид Ике присъстваха на митинга, като Ике призова полицията да „спре да служи на психопатите“ и да се присъедини към протестиращите. Организаторите определят правителството като „терористи, които водят война срещу хората в тази страна“. Според един от присъстващите на площада „Това е политическа програма за извършване на масов геноцид над населението. Това е техният дневен ред". Пред местни медии демонстрантите обявяват и исканията си - да „няма повече заключвания, няма социално дистанциране, няма маски. Без проследяване, без здравни паспорти. Няма задължителни ваксинации, няма „ново нормално“. Възстановете всички човешки права, които са нарушени". Теоретикът на конспирацията Дейвид Айк попадна в медиите през май, след като направи противоречиви недоказани твърдения за вируса в няколко интернет платформи, включително тази, че вирусът е свързан с 5G-мобилната мрежа. Въпреки съдебното разрешение за протест, полицията в германската столица Берлин осуети демонстрацията срещу ограничителните мерки.

Над 18 хиляди демонстранти се събраха, за да изразят недоволството си. Мотивът на властите бе, че участниците в митинга не спазват необходимата дистанция от поне метър и половина помежду си и не носят предпазни маски. Шефът на полицията в Берлин Барбара Славик предупреди, че ако демонстрантите не се придържат към правилата за безопасност, полицията ще освободи района "много бързо". "Не желаем да гледаме как много хора се събират и са предпоставка за рискове от инфекции", добави тя. Забраната предизвика възмущение от организаторите и техните поддръжници, които наводниха социалните медии с гневни съобщения, обещаващи да протестират така или иначе, като някои дори призоваха към насилие. В навечерието на демонстрацията, обаче, административният съд в Берлин застана на страната на протестиращите, като обяви, че не е сигурно дали няма да се спазват санитарните мерки и изискването за носене на маска. Над 3000 полицаи, включително 1000 федерални полицаи, заедно със специализирано оборудване, охраняваха протеста. Митингът е организиран в момент, когато страната отбелязва пика на втората вълна от коронавируса - на дневна база се регистрират повече заболели дори от първи пик през април. Във Франция около 300 души се събраха на протест на Площада на Републиката в Париж, за да изразят недоволството си от наложеното изискване да се носят предпазни маски. Митинги имаше и в редица други големи градове - Нант, Кан и Рен. Повечето протести са организирани в социалната мрежа Фейсбук, и въпреки заявилите присъствие хиляди парижани, на площада отидоха едва около 300 души. Те носят плакати "Долу санитарната диктатура!", „Не искаме да носим маски!“, "Сила на хората!". Сред протестиращите има студенти и пенсионери, работници, няколко представители на „жълтите жилетки“. Полицията само охранява протестиращите и не се намесва в недоволството им. Всеки гражданин, който не носеше маска, обаче, биваше глобяван.

Организаторите на митинга подчертаха, че не са съгласни със здравните изисквания, въведени от властите, и че носенето на маски нарушава личните им права и свободи, пречи на нормалната комуникация между хората. А методите на властта да предотврати разпространението на вируса, бяха описани като „умишлено сплашване на населението с цел манипулация“. Организаторите твърдят още, че маските не предпазват от инфекция. По данни на френското министерство на здравеопазването към петък вечерта новозаразените с вируса само за ден са 7 379 - с 20% повече от предния ден. Подобни високи нива не са наблюдавани в страната от април насам. Протест срещу носенето на маски и въвеждането на задължителна ваксинация, когато ваксината срещу вируса бъде одобрена и въведена, се проведе и в швейцарския град Цюрих. /БГНЕС