Европейските лидери обсъждат мерки срещу енергийната криза

Лидерите на ЕС ще обсъдят по какъв начин да се справят с енергийната криза в Европа. Държави като Италия настояват за бързо и амбициозно ограничаване на цените, но се противопоставят на Германия.

"Седем месеца забавяне ни доведоха до рецесия", заяви италианският министър-председател Марио Драги пред колегите си на срещата на върха по-рано този месец, предаде АФП, позовавайки се на свои източници.

Стремежът към общ подход беше допълнително затруднен от разногласията между Франция и Германия, които избухнаха в сряда, когато те отложиха редовната среща между министрите.

Трудно се постигат решения в ЕС, когато най-големите сили в съюза не се разбират помежду си.

"Имаше голям напредък, но не и фундаментален пробив", заяви високопоставен дипломат от ЕС за АФП.

"Приоритетите се различават: Германия е избрала сигурността на доставките, защото може да си позволи високите цени, но много държави не могат да се справят с разходите", добави дипломатът.

Предложенията на Комисията включват идеята да се позволи съвместно закупуване на енергия от енергийните гиганти в ЕС, за да се постигнат по-ниски цени за попълване на резервите.

Друго предложение е да се даде на Комисията правомощието да създаде ценови "коридор" за основния газов индекс в Европа, за да се намеси, ако цените излязат извън контрол.

На срещата си в Брюксел лидерите на ЕС ще обсъждат предложенията на Комисията, като някои страни искат нещо много по-широко от това, което се предлага.

"Не трябва да искаме от Комисията четири пъти едно и също нещо, за да имаме предложение", заяви испанският министър на екологичния преход Тереса Рибера пред АФП преди срещата на върха.

"Разочароващо е да видим колко бавен и мъчителен е отговорът на Европа на кризата, пред която сме изправени", каза Рибера.

Голям проблем е връзката в Европа между цените на газа и електроенергията. Съгласно правилата на ЕС индексът на цените на газа помага за определянето на цената на електроенергията на целия континент.

Но индексът рязко се повиши, откакто Русия нахлу в Украйна, тъй като Москва внасяше 40% от природния газ в ЕС

Няколко държави призовават за изключение от механизма за определяне на цената на газа.

Такова вече беше предоставено на Испания и Португалия по-рано тази година. То им даде повече свобода да поддържат по-ниски цени на електроенергията въпреки скока на цените.

Германия се противопоставя на тази идея с аргумента, че по-евтиният газ ще разубеди потребителите да намалят потреблението си на енергия. /БГНЕС

Брюксел / Белгия