Европейски комисар: Русия застрашава дейностите на ЕС в космоса

Фрагменти от неработещия спътник Celina-D, образувани след унищожаването му по време на проведени от Русия тестове, могат да представляват заплаха за дейностите на Европейския съюз в космоса, каза комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон днес.

"Тестът на противоспътниковото оръжие доведе до образуването на значително количество [космически] отломки, чийто размер може да застраши космическите дейности на Европейския съюз, както и тези на нашите държави членки", написа той в Twitter.

Бретон добави, че членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) също са били изложени на риск и са взети необходимите мерки за тяхната защита. "Европейската система за наблюдение и проследяване на космическото пространство беше задействана незабавно и ситуацията се следи непрекъснато, за да се защитят европейските спътници "Галилео" и "Коперник" и спътниците на държавите - членки на ЕС, от сблъсък с отломките", заяви комисарят и добави, че все още нито един спътник на ЕС не е повреден.

"В качеството си на европейски комисар, отговарящ за космическата политика на ЕС и по-специално за "Галилео" и "Коперник", се присъединявам към категоричното осъждане на извършения от Русия тест <...>, който доведе до унищожаването на спътник в ниска орбита", заяви той. „ЕС ще работи по нова стратегия за отбрана и космическо пространство”, обобщи Бретон./БГНЕС