Еврокомисарят Маргаритис Схинас : "Крайно време" е за нова миграционна политика на ЕС

Еврокомисарят Маргаритис Схинас заяви в събота, че притокът на мигранти в източните държави на ЕС може да доведе до общи европейски правила за миграцията, предаде АФП.

Схинас говори по време на посещението си в Литва, където тази година хиляди мигранти от Близкия изток са се прехвърлили през Беларус.

„Ситуацията тук е и друго послание за нас в Европейския съюз, че сега е крайно време да преминем към по-предвидима, всеобхватна европейска рамка за миграционната политика“, каза той.

"Настъпи политическият момент да преминем от спешни, извънредни мерки към градивни действия", каза той, при посещението си на границата на балтийската държава с Беларус.

Европейската комисия предложи нов Пакт за миграцията и убежището през 2020 г., надявайки се да ускори миграционните процеси и да стабилизира управлението на миграционната и пограничната политика.

Но Схинас каза, че преговорите са в застой поради пандемията от Covid-19.

Междувременно ЕС е загрижен за евентуален нов миграционен приток от Афганистан, след като талибаните завзеха контрола над страната.

В Литва броят на установените тази година незаконни преминавания на границата е достигнал повече от 4 100 досега, в сравнение със само 81 за цялата 2020 година.

Противоречива тактика, приложена миналия месец за отблъскване на мигрантите на границата, позволи на Литва да намали драстично притока.

Литовският премиер Ингрида Симоните призова ЕС да намери „много добър баланс“, за да спре „примитивната злоупотреба“ с международните правилата за закрила на бежанците, като същевременно гарантира правата на човека.

„Международните споразумения са предназначени да решават много реални, практически проблеми, но те не трябва да се превръщат в инструмент за хора, чийто престъпен бизнес е да организират трафик за нелегални мигранти, пълнейки джобовете им“, каза тя.

ЕС обвинява Беларус за организацията на притока на мигранти в Латвия, Литва и Полша в отговор на санкциите на ЕС срещу репресивния режим./БГНЕС