Евродепутати: Прокремълският Радев изчегъртва демокрацията

Прокремълският президент Румен Радев назначи „служебно правителство”, което започна да "изчегъртва" демокрацията. Това се казва в писмо на евродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в Европейския парламент, предаде репортер на БГНЕС.

Евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов изпратиха писмо до всички членове на ЕП и до еврокомисарите от ЕК. В него те ги запознават със случващото се България.

Евродепутатите алармират, че демокрацията в България е опасност. „Назрява моментът, в който българските граждани ще трябва по-твърдо и решително да се противопоставят на пълзящия опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление от страна на президента Радев и служебното му предизборно правителство”, призовават те.

БГНЕС публикува пълния текст на писмото:

„Но както няма "бивши хора", така няма да позволим и демокрацията ни да стане "бивша"!

Ето и текста на писмото:

Скъпи колеги,

Бихме искали да представим на Вашето внимание някои много тревожни събития от България. В момента в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев. Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли. За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти.

В телевизионно интервю от 28 май министърът на вътрешните работи - Бойко Рашков, направи няколко заплашителни забележки, обръщайки се към своите опоненти и журналисти:

„Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой.“

„Бивши хора“ беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура - всички царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци и производители, дипломати и бивши политици. „Бившите хора“ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт”, се казва в писмото на евродепутатите Ковачев, Новаков, Майдел, Радев и Йорданов. /БГНЕС