Евертън отказа Ливърпул от борбата за титлата след успех на „Гудисън Парк“

Евертън се наложи над Ливърпул с 2:0 у дома в отложен мач от 29-ия кръг на английската Висша лига. На „Гудисън Парк“ мърсисайдци се провалиха за втори път в последните си три мача за първенство и се отдалечиха драстично от шампионската титла на страната, с която да изпратят мениджъра Юрген Клоп в прощалния му сезон начело на тима.


Началните минути бяха по-добри за домакините, които влязоха по-нахъсано в дербито, докато „червените“ правеха грешки и излишни нарушения, които стимулираха играчите и публиката на съперника. Доминик Калвърт-Люин бе фаулиран от Алисон в наказателното поле и се стигна до отсъждане на дузпа. Бразилецът получи и жълт картон, но впоследствие наказателният удар и официалното предупреждение бяха правилно отменени след намеса на ВАР за засада. По-активната игра на „карамелите“ доведе до резултат в 27-та минута, когато Джаред Брантуейт се възползва от серия от недобри намеси на отбраната на противника, за да вкара в опразнената мрежа за 1:0. Ливърпул отвърна с натиск и няколко добри ситуации за гол пред Джордан Пикфорд, но със сериозни пропуски се отчетоха Дарвин Нунес и Луис Диас.

Стартът на второто полувреме отново бе за мърсисайдци, но тимът на Клоп бе попарен в 58-та минута, когато Калвърт-Люин бе оставен непокрит при центриране от ъглов удар и с глава матира Алисон за 2:0. Гредата спря Диас при хубав шут с десния крак, но това бе една от малкото добри възможности за Ливърпул до края на срещата. Пикфорд се прояви на два пъти след изстрели на резервата Харви Елиът и Мохамед Салах, а статуквото на терена остана непроменено.


Така втората шампионска титла при Клоп изглежда мираж в последния сезон на германеца начело на тима – „червените“ са на три точки от лидера Арсенал и на една пред шампиона Манчестър Сити, който обаче е с цели два двубоя в резерв, четири кръга преди края на кампанията. Евертън от своя страна е вече на осем пункта от зоната на изпадащите и ще доиграе по-спокойно сезона. В следващия кръг Шон Дайш и компания посрещат Брентфорд, докато Ливърпул гостува на Уест Хем.

В другите три мача от сряда вечер, Манчестър Юнайтед на два пъти изоставаше от последния в таблицата Шефилд Юнайтед, но в крайна сметка спечели с 4:2 на „Олд Трафорд“. Точни за „червените дяволи“ бяха Хари Магуайър, Бруно Фернандеш на два пъти и Расмус Хьойлунд. Кристъл Палас продължи с добрите си изяви напоследък, като надви Нюкасъл с 2:0 у дома, а Борнемут се наложи над Уулвърхемптън с 1:0 на „Молиню“. /БГНЕС