Евертън си гарантира спасението след страхотен обрат срещу Палас

Евертън ще играе във Висшата лига и през следващия сезон, след като съумя да обърне Кристъл Палас с 3:2 у дома в отложен двубой от 33-ия кръг на първенството. „Карамелите“ обърнаха от 0:2 в своя полза и си гарантираха оцеляването във висшия футболен ешелон на Англия. Мачът започна лошо за възпитаниците на Франк Лампард, които изостанаха след попадението на Жан-Филип Матета в 21-та минута. Четвърт час по-късно серия от грешки в отбрана позволи на Джордан Аю да покачи на 2:0.

Ричарлисон (ц) вкара един от головете за обрата на "Гудисън Парк".

След почивката обаче домакините започнаха похода си към страхотен обрат с комбинация между Мейсън Холгейт и Майкъл Кийн, завършена от завърналия се в защитата Кийн. В 75-та минута Ричарлисон възстанови паритета, а десет по-късно Доминик Калвърт-Люин с един от редките си голове през сезона оформи пълния обрат, а с това и спасението. Тимът има 39 точки, на четири пред намиращия се под чертата Лийдс, кръг преди края на шампионата.

„Белите“ продължават борбата си за оцеляване, като запазиха шансове след равенството на Бърнли на терена на Астън Вила. Двата тима са с равни точки, а в последния кръг Лийдс гостува на Брентфорд, докато Бърнли приема Нюкасъл. Успех на „виненочервените“ на практика ще им гарантира оставането в Премиършип предвид значително по-добрата им голова разлика в сравнение с играчите на Джеси Марш.

Алонсо (л) и Джеймс (д) комбинираха за изравнителния гол на Челси.

Челси си бетонира третото място в класирането след равенството 1:1 с Лестър. Джеймс Мадисън откри за „лисиците“, преди Маркос Алонсо да изравни за „сините“. Възпитаниците на Томас Тухел имат три точки аванс пред градския съперник Тотнъм, кръг преди края, но са с 18 гола по-добра голова разлика от „шпорите“, които се нуждаят от равенство в последния си двубой с Норич като гост, за да си гарантират място в топ 4. Антонио Конте и компания водят с две точки и са с 15 гола по-добре от Арсенал в борбата за последното място в зона Шампионска лига. /БГНЕС