Евакуират предградие на Атина заради горски пожар

Горски пожар, разпространяван от силни ветрове, обхвана растителността в южно предградие на Атина. Огнената стихия принуди жителите да се евакуират и нанесе щети на около 20 имота. Това съобщиха от противопожарната служба.

Гръцката агенция за гражданска защита отправи спешен призив чрез SMS към хората да напуснат Ано Вула, тъй като пламъците са достигнали до домовете.

Не се съобщава за жертви, но още четири квартала са били евакуирани, тъй като вятърът е променил посоката си и е насочил фронта на огъня към град Вари, каза пред телевизия „Скай“ Григорис Константелос, кмет на Вула.

Той съобщи, че са нанесени щети на около 20 къщи.

Шест самолета екипирани за потушаване на пожари, три хеликоптера и общински цистерни за вода са подпомагали работата на десетки пожарникари с 20 пожарни коли.

„Положението е много тежко и вятърът не помага", каза Янис Константос, кмет на съседната община Елиникон-Аргируполи.

„Атмосферата е задушлива, трудно дишаме“, каза той пред Атинската информационна агенция.

В кадри, излъчени от телевизия Ant1, полицията призова хората да напуснат домовете си.

От противопожарната служба заявиха, че вятърът е намалял малко, така че се надяват, че пожарът ще забави темпото си.

Телевизия „Скай“ излъчи кадри на горяща къща.

Кметът на Глифада, където пожарът избухна за първи път, Гиоргос Папаниколау заяви, че той е започнал в електроцентрала за високо напрежение.

По-късно следобед в близост до Атина, в село Куварас, избухна втори пожар, но жилищните райони не бяха застрашени.

Миналото лято при най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия насам, за която властите обвиняват климатичните промени, пожарите унищожиха над 100 000 хектара гори и земеделски земи, като това бяха най-големите щети от горски пожари в страната от 2007 г. насам.

Повече от 200 пожарникари и техническо оборудване, осигурени от страните от Европейския съюз, скоро ще бъдат изпратени в Гърция, за да подпомогнат борбата с големите горски пожари.

България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия ще вземат участие в разполагането на силите, координирано от Механизма за гражданска защита на ЕС. /АФП