Евакуираха над 13 000 души на Филипините заради повишено ниво на река Марикина

Най-малко 13 2000 души, живеещи в общините по поречието на река Марикина в източната част на Манила, бяха евакуирани. Причината е продължаващото повишаване на нивото на водата заради силните дъждове на Филипините, съобщи Националният съвет за превенция на рисковете и борба с природните бедствия.

Според говорителя на службата Мар Кешин Тимбал са евакуирани 3 077 семейства или 13 225 човека, които се нуждаят от подслон. Хората, които живеят в по-ниските части, застрашени от наводнения, са настанени в 28 центрове в град Марикина.

Местните власти следят ситуацията и също имат готовност за евакуация при необходимост, заяви Тимбал пред Филипинската новинарска агенция.

Нивото на водата в река Марикина достигна 16,4 м заради силните дъждове. Това накара властите да увеличат нивото на предупреждение до втора степен, което предполага евакуация на жителите в по-високите райони на страната..

Тимбал съобщи, че наводнения има в градовете Родригес, Сан Матео и Тайтай в провинция Рисал. От там 439 семейства са настанени в 10 евакуационни центъра. /БГНЕС, ТАСС

Манила / Филипини