ЕЦБ обеща да победи инфлацията

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща да намали високата инфлация в еврозоната, докато институцията, която защитава еврото, отбелязваше своята 25-годишнина, предаде АФП.

"За ЕЦБ нашият непосредствен и първостепенен приоритет е своевременно да сведем инфлацията до средносрочната ни цел от два процента", заяви Лагард пред около 200 гости на събитие по този повод.

"И ние ще го направим", каза тя и същевременно предупреди, че "пред нас ще има още предизвикателства, с които ЕЦБ ще трябва да се справи. Ние трябва да продължим да осигуряваме стабилност в свят, който е всичко друго, но не и стабилен".

ЕЦБ постла син килим за рождения ден във внушителната си кула от стомана и стъкло във Франкфурт, финансовата столица на Германия.

Събитието включваше изпълнения на музика от френския композитор Клод Дебюси и торта с вкус на манго, разрязана от Лагард и двама от нейните предшественици - Жан-Клод Трише и Марио Драги.

Сред гостите беше и германският канцлер Олаф Шолц.

"През миналата година наблюдавахме най-високите нива на инфлация от създаването на еврото. Последиците се усещат от гражданите в цяла Европа", заяви Шолц.

"Добре е да знаем, че когато празнуваме този специален повод тук тази вечер, ЕЦБ активно се бори с инфлацията."

През изминалата година инфлацията в еврозоната достигна рекордно високи стойности, тъй като нахлуването на Русия в Украйна повиши цените на енергията, а възстановяването от пандемията от Ковид-19 предизвика широко разпространени затруднения във веригите за доставки.

Внимателно наблюдаваният показател възлезе на седем процента през април - спад от върховата стойност от 10,6 процента през октомври, но все още доста над целта на ЕЦБ от два процента.

Успехи и предизвикателства

ЕЦБ възниква през 1998 г., няколко месеца преди въвеждането на еврото през следващата година.

От създаването на единната валута БВП на глава от населението в еврозоната се е увеличил повече от два пъти, а безработицата е спаднала до рекордно ниски нива.

И въпреки неотдавнашните високи стойности, през четвъртвековното съществуване на ЕЦБ инфлацията е средно 2,05% - недалеч от целта на централната банка.

Но някои критици се фокусират върху това, което смятат за последните грешки на банката, а именно, че тя твърде бавно започна да повишава лихвените проценти от миналата година, смятайки, че високата инфлация е временна.

В крайна сметка политиците бяха принудени да започнат безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика, като от юли миналата година насам повишиха основните лихвени проценти с 3,75 процентни пункта, като се очакват още увеличения.

През годините централната банка се е борила с безброй предизвикателства - от кризата с държавния дълг на еврозоната, която се разрази през 2010 г., до дългия период на инфлация, която беше значително под целевата ѝ стойност.

Последното накара централната банка да разшири арсенала на паричната си политика отвъд лихвените проценти и тя посегна към извънредни мерки като огромни покупки на държавен и частен дълг.

Необратимо

Имаше и някои широко критикувани грешки.

През 2011 г., когато еврозоната се намираше в тежко състояние, Трише повиши лихвите - ход, който неговият наследник Драги беше принуден да отмени веднага след като пое председателството през същата година.

Драги също бе упрекнат, в случая за стила му на управление по време на дълговата криза от 2007-2008 г., който според критиците е довел до разделение в управителния съвет на ЕЦБ, чийто състав се състои предимно от управители на национални централни банки.

Според анализатори обаче Лагард до голяма степен е успяла да излекува раните сред определящите лихвените проценти.

"ЕЦБ успяваше да прави нововъведения и да се адаптира към всяка криза, с която се сблъскваше, и именно това трябва да помним, преди да изтъкваме грешки или вътрешни напрежения", заяви Фредерик Дюкрозе, главен икономист в „Pictet Wealth Management“.

Самият ръководител на ЕЦБ не се съмнява, че еврото все още има светло бъдеще.

Въпреки няколкото кризи "основното обещание на еврото се е запазило", заяви тя.

"И благодарение в немалка степен на нашия паричен съюз ние успяхме да преодолеем всичко - и всеки път да излизаме малко по-силни."

"Днес можем да заявим едно нещо много ясно", добави Шолц. "Еврозоната е в състояние да защити валутата си срещу всички предизвикателства. Еврото е необратимо." /БГНЕС