Естония не изключва закупуване на F-16 и предаването им на Украйна

Естония може да закупи и след това да предаде на Украйна изтребители F-16, заяви външния министър Урмас Рейнсалу в интервю за „Kyiv Independent”.

"Смятам, че това е много разумно", каза той. Рейнсалу призна, че в момента страната му не разполага с такива изтребители.

На 9 март Белият дом заяви, че Вашингтон все още не планира да обучава украински пилоти да управляват F-16.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза, че доставката на американски изтребители "не е приоритет в момента".

По време на интервюто Рейнсалу обясни, че забавянето от страна на някои западни държави на прехвърлянето на така необходимата военна помощ не е нещо ново.

Миналата пролет техните военни съветници казаха на западните лидери, че "Украйна ще загуби", и според Рейнсалу мнозина все още поддържат този манталитет.

"Ако не доставяте гаубици, това означава, че подписвате решението Украйна да загуби на място", добавя той.

"А сега същият е случаят и с танковете, а може би и с F-16, защото сега Русия има превъзходство във въздуха, (и) това е проблем", казва Рейнсалу.

Естонският министър заяви, че единственият начин за постигане на европейска сигурност е Украйна да се присъедини към НАТО.

"Да се говори за всеки вид гаранции за сигурност, те са фалшиви реплики на членството в НАТО", каза Рейнсалу.

"НАТО е единствената последователна гаранция за сигурност на Украйна, а също и за Европа, за да избегне нова агресивна война срещу Украйна от страна на Руската федерация." /БГНЕС