Ескобар: Няма да ходя в София за да обсъждам отношенията РСМ-България

Заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на визитата си в Скопие съобщи, че няма да посети София за разговори с българските политици за отношенията РСМ - България.

Ще започна с посланието, че Северна Македония заслужава да бъде част от Европейския съюз /ЕС/. Културно, исторически, а все повече и икономически, вие сте част от Европа. Вие би трябвало да имате място тази маса. Освен това вие извършихте и няколко добри реформи, които ви позволяват да започнете с този процес. Сътрудничим си с нашите европейски партньори, с всички европейски партньори, за да гарантираме, че този процес ще стане много бързо. Все още се надяваме, че може още тази година да се проведе междуправителствената конференция. Ако не тази година, тогава колкото е възможно по-скоро през следващата година. В този смисъл отговорът е да, по този въпрос ние сме в постоянна комуникация с нашите европейски партньори, каза Габриел Ескобар в отговор на въпроса дали американската дипломация участва в опитите за деблокиране на европейските процеси на РСМ.

В предаването "360 степени" на Алсат телевизия на въпроса дали след Скопие той ще посети София Ескобар отговори по следния начин: Отговорът е не. След Скопие отивам в Босна където ще има конференция. След това отивам в Тирана където отново ще изпратя сигнали за нашата подкрепа за присъединяването към ЕС и след това заминавам за Лондон за да се срещна с британския специален пратеник за Западните Балкани, който покани министрите на външните работи от Западните Балкани с цел изготвяне на плана за бъдещето ни сътрудничество в региона. "Всичко това са положителни примери за положителното развитие на региона. Надяваме се Македония да бъде пълноценен партньор и да ни помогне да има напредък. Не изключвам възможността в определен момент да посетя и други части на Европа, където има важни въпроси за които трябва да говорим", каза още дипломатът.

Попитан какво е искал да каже когато след срещата с македонския външен министър Буяр Османи е заявил, че "подкрепя гъвкавостта на Северна Македония" Ескобар каза следното: "Това, което си мисля е, че ние подкрепяме всяко ваше усилие да се направи всичко за започването на този процес. Извършихте реформи, изпратихте сигнали, че имате намерение да направите всичко необходимо и това правителство даде мощна подкрепа, прояви силна стратегическа визия да бъдете член на ЕС и ние продължаваме да подкрепяме това. /БГНЕС