Ескобар и Лайчак на официално посещение в Косово

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и посредникът на ЕС за диалога Косово – Сърбия Мирослав Лайчак пристигат днес в Прищина в опит да дадат нов тласък на косовско-сръбския диалог за решаване на споровете между двете държави.

Мирослав Лайчак,

Двамата дипломати ще останат в Косово до 2 февруари, за да се опитат да подновят преговорния процес, след което ще продължат посредническата си мисия с двудневна визита в Белград.

Основна цел на посещението, според местните медии, е „подготовка на почвата за продължаване на диалога между Прищина и Белград“, който вече няколко месеца е почти напълно замразен.

Очаква се основните теми на разговорите с лидерите в Косово и Сърбия да бъдат сформирането на Съюз на общините с преобладаващо сръбско население в Косово и начините за взаимно признаване на двете държави, заявиха пред агенция Косовапрес запознати с политическата обстановка.

Габриел Ескобар

Канцеларията за връзки на ЕС в Косово съобщи, че Лайчак и Ескобар ще се срещнат с политическите лидери, както и с представители на международната общност и на гражданското общество.

Основната цел на визитата е да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки в диалога за нормализиране на връзките между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС, се казва в съобщение на службата на ЕС. /БГНЕС

Прищина / Косово