ЕС загърбва еко политиките преди изборите през юни

В проектосписъка на приоритетите за следващите пет години на ЕС се обръща голямо внимание на отбраната, а изменението на климата почти не се споменава.


Бърз преглед на изтеклия списък с приоритети на ЕС за остатъка от десетилетието разкрива една показателна странност: единственото споменаване на "околна среда" е обещанието да се създаде "благоприятна за бизнеса среда".


За сметка на това документът - по същество планът, който лидерите на ЕС съставят на всеки пет години, за да насочат бъдещия изпълнителен орган на ЕС в Брюксел - е пълен с препратки към отбраната, сигурността и миграцията. Изменението на климата почти не се споменава. Природата и биоразнообразието изобщо не са споменати.

Проектът, който все още подлежи на промяна, преди лидерите на ЕС да го одобрят след изборите за Европейски парламент през юни, отразява месеци на разговори между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и държавните и правителствените ръководители, които той представлява. Той служи като ясна илюстрация на техните променящи се приоритети: Куршуми, а не пчели.

Това е значителна разлика в сравнение с 2019 г., когато лидерите на ЕС за последен път представиха своята визия. В тази "стратегическа програма" изменението на климата беше поставено на преден план, като то беше наречено "екзистенциална заплаха". Един от четирите основни приоритета на ЕС беше "изграждането на неутрална по отношение на климата, зелена, справедлива и социална Европа".

Но светът се промени оттогава. ЕС прие множество закони за "зелената сделка". Русия нахлу в Украйна. Цените на енергията скочиха. Тревогите, свързани с миграцията, нараснаха, както и натискът на крайната десница. Китайската и американската конкуренция разтревожиха Европа.

В отражение на това първата страница на изявлението, което лидерите на ЕС ще обсъдят по време на срещата на върха в Брюксел следващата седмица, е посветена изцяло на външната политика, отбраната, разширяването на членството в ЕС и борбата с незаконната миграция.


Във втория раздел, "просперираща и конкурентоспособна Европа", се споменава изменението на климата, но то остава на заден план.

Груите на зелените са възмутени.


"Този план очаква военна стратегия от 20-ти век да защити хората от заплахите за сигурността от 21-ви век. Но не можеш да стреляш по горски пожар и не можеш да бомбардираш наводнение", заяви Ариадна Родриго, ръководител на политическата кампания на "Грийнпийс" в ЕС.

Въпреки че проектът на Мишел съдържа отделни подраздели за миграцията, отбраната, върховенството на закона и други, зеленият преход е обединен с цифровите въпроси под надслов "Успех в двойния преход". Не се споменава водещият европейски проект "Зелена сделка" - мащабният план за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Всъщност думата "зелен" не се появява никъде в текста.

В документа се споменават усилията за инвестиране в енергийните мрежи и ускоряване на прехода към възобновяема енергия, като същевременно се насърчават научните изследвания, за да се помогне на Европа да постигне неутралност по отношение на климата и да се подготви "за новите реалности, произтичащи от изменението на климата".

Макар че през последната година зелената политика може да е изпаднала в немилост пред политиците, климатичните бедствия започнаха да се отразяват на живота в Европа, а учените отправят все по-строги предупреждения за глобалното затопляне.

Миналия месец Европейската агенция за околната среда - независим изследователски орган на ЕС, който дава съвети на политиците - призова блока да се подготви за опасностите от една по-топла планета, като определи замърсяването от селското стопанство като ключов приоритет за следващата Европейска комисия.

По този въпрос лидерите на ЕС също промениха реториката си, след като гневни земеделски стопани се движат с тракторите си по европейските улици и изхвърлят оборски тор пред праговете на законодателите, оплаквайки се от екологичните регулаторни тежести и несигурните доходи.

Програмата за 2019 г. призовава за "устойчиво селско стопанство". Но проектът на Мишел повтаря линия, предпочитана от консервативните политици и протестиращите земеделски стопани - в него се казва, че приоритетът е "да се гарантира нашата продоволствена сигурност чрез динамичен селскостопански сектор".

Европейското бюро за околна среда нарече проекта "огромна отстъпка пред крайната десница". Но Кристиан Ламберт, председател на земеделското лоби Copa-Cogeca, приветства акцента върху продоволствената сигурност над "догмите".

Макар че националните лидери не могат да принудят изпълнителния орган на ЕС да се придържа към техния дневен ред, през последните месеци настоящата Комисия повтаряше една и съща мантра, опитвайки се да преформулира Европейската зелена сделка през призмата на приятелски настроения към бизнеса.

На 10 април ръководителят на "зелената сделка" на ЕС Марош Шефчович се опита да успокои опасенията на индустрията относно прехода към зелена икономика, като обеща по-малко бюрокрация и по-ниски цени на енергията. Преди няколко седмици Комисията реши да отслаби екологичните условия за получаване на земеделски субсидии, за да успокои протестиращите земеделски производители.

Дясноцентристката Европейска народна партия, политическото семейство на Урсула фон дер Лайен, също прекара изминалата година в опити да смекчи или премахне законодателството в областта на околната среда.

"Нашият Европейски зелен курс превърна борбата с изменението на климата в план за растеж, чиста индустрия и социална справедливост", заяви фон дер Лайен по време на старта на кампанията си за преизбиране в Атина миналия уикенд. Сега трябва да продължим да подкрепяме нашата индустрия и малкия бизнес, за да го приложим".

Тя не спомена опазването на природата, биоразнообразието или околната среда, като вместо това се съсредоточи върху укрепването на военната мощ на Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

"Следващата граница", каза тя, "е колективната отбрана и сигурност на Европа". /БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Зия Вайс, „Политико“

Категории:

Тагове: