ЕС въвежда нови санкции, за да "осакати" Путин

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че Брюксел ще предложи замразяване на активите на Руската централна банка в извънредна ескалация на санкциите срещу Москва след инвазията в Украйна.

Фон дер Лайен каза също, че ЕС ще изключи „определени“ руски банки от платежната система SWIFT в отговор на ключово искане от Киев да накаже руския президент Владимир Путин.

Тези нови мерки ще „осакатят способността на Путин да финансира своята военна машина“, каза Фон дер Лайен.

Тя говори след видеоконференция с лидерите на Съединените щати, Германия, Франция, Италия и Канада, призовани да съгласуват отговора на Запада на инвазията.

Съюзниците също така се съгласиха с допълнителни ограничения за руските олигарси, включително мерки „за ограничаване на продажбата на гражданство – така наречените златни паспорти – които позволяват на богати руснаци, свързани с руското правителство, да станат граждани на нашите страни“.

Фон дер Лайен каза, че ще отправи предложенията към лидерите на ЕС, които биха могли да поискат изменения, за да сведат до минимум ефекта от мерките върху техните икономики.

Новата вълна от санкции е невероятен скок напред само за няколко дни, който стана възможен благодарение на внезапния отказ на Германия от нейното несъгласие за ограничаване достъпа на Русия до SWIFT.

Системата за съобщения на SWIFT позволява на банките да комуникират бързо и сигурно относно транзакциите, а изключването на Русия би нанесло ущърб на търговията й с по-голямата част от света.

Италия, Унгария и Кипър също се противопоставиха на изключването от SWIFT, но се съгласиха с идеята, изправени пред лицето на международното възмущение срещу нахлуването на Русия в съседната й страна.

Явно отстъпвайки пред Берлин, силите се съгласиха, че забраната ще се прилага само за избрани банки, за да се избегнат твърде неприятните последствия за европейския бизнес.

Вероятно, най-неочакваната нова мярка срещу Путин, е че силите се съгласиха да ограничат възможността на Руската централна банка за достъп до огромните й валутни резерви.

Те се оценяват на над 600 милиарда долара и представляват сами по себе си непредвидена печалба от огромното енергийно богатство на Русия.

"Това ще замрази транзакциите й. И ще направи невъзможно Централната банка да ликвидира активите си“, каза Фон дер Лайен./БГНЕС

Категории: