ЕС ще насочи следващия пакет от санкции към руското злато

Европейският съюз ще се насочи към руския износ на злато в следващия си пакет от санкции и ще се стреми да "затвори пътищата за излизане" на тези, които заобикалят предишните му пакети, заяви комисар на ЕС, съобщи АФП.

Марош Шефчович

Досега ЕС е одобрил шест пакета от санкции срещу Русия. Последният от тях, приет през юни, наложи забрана за внос на повечето руски петрол.

ЕС ще проучи "начините, по които бихме могли да наложим санкционен режим върху златото, което е важна стока за износа от Русия", заяви в Прага Марош Шефчович, заместник-ръководител на Европейската комисия.

"Веднага щом постигнем споразумение на ниво държави членки, ще го публикуваме", каза той преди неофициалната среща на министрите по въпросите на ЕС, организирана от чешкото председателство на 27-членния блок.

Този ход следва забраната за износ на злато от Русия, договорена от най-индустриализираните държави в света на срещата на Г-7 в края на юни.

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина, която участва в срещата в Прага, призова ЕС да приеме нов пакет от санкции.

"Нищо досега не кара Русия да се чувства отговорна за (своите) престъпления", каза тя пред репортери.

"Надяваме се, че следващият, седми пакет от санкции ще има силен ограничителен потенциал и ще бъде приет без по-нататъшно отлагане и възможно най-скоро", каза Стефанишина.

Шефчович допълни, че ЕС ще се стреми също така да "затвори всички пътища за излизане за тези, които искат да заобиколят санкциите".

"Това, разбира се, е много сложен механизъм, така че трябва не само да създадем, но и да проверим, наблюдаваме и затворим местата, които биха създали платформи за изход по някакъв начин", каза той.

Той също така отхвърли всякакви мисли за умора сред членовете на ЕС, които помагат на Украйна, в която Русия нахлу на 24 февруари.

"Никога не съм виждал толкова силно демонстрирано единство и усилия от страна на всички държави членки да търсят всички възможни резерви, независимо дали става дума за финансова помощ или за доставки на оръжие", каза Шефчович.

"Въпреки че е наистина трудно, ние ще продължим, защото в най-тежко положение са украинците, които се борят за свободата си", добави той. /БГНЕС