ЕС ще наложи нови санкции на Иран

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да наложат нови санкции на иранските производители на дронове и ракети заради безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел през уикенда, каза шефът на ЕС Шарл Мишел.


„Решихме да въведем санкции срещу Иран, това е ясен сигнал, който искахме да изпратим“, каза председателят на Европейския съвет на среща на върха на ЕС в Брюксел. „Идеята е да се насочим към компаниите, които са необходими за дроновете, за ракетите.

Иран извърши безпрецедентно нападение с дронове и ракети през уикенда срещу Израел, което причини малки щети, след като повечето от снарядите бяха прихванати. Първото пряко нападение на Техеран на израелска територия дойде в отговор на смъртоносна атака срещу иранското консулство в Дамаск, за която до голяма степен се обвинява Израел.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че страната му ще реши как да отговори на атаката на Иран, след като световните сили призоваха за сдържаност, за да се избегне ескалация.

В изявлението си от срещата лидерите на ЕС призоваха „всички страни да проявяват максимална сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да увеличат напрежението в региона“. ЕС вече наложи санкции на Иран заради доставката му на безпилотни самолети на Русия за войната му в Украйна, но те нямаха голям ефект върху прекъсването на връзките между Техеран и Москва. /БГНЕС, АФП

Тагове: