ЕС се подготвя за ескалация между Китай и САЩ

Напрежението между двете най-големи суперсили в света нараства, тъй като Пекин засилва заплахите си във връзка с евентуално посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през следващите дни.

От Брюксел до Париж официалните представители на ЕС не са склонни да се намесват публично в спора, дори когато Китай се приближава до военно противопоставяне със САЩ.

Анализаторите призовават лидерите на ЕС да обърнат внимание и да се подготвят за предстоящи проблеми.

"Най-лошите сценарии понякога се сбъдват", каза Борис Руге, заместник-председател на Мюнхенската конференция по сигурността, като посочи за пример нахлуването на Русия в Украйна. "Европейците биха направили добре, ако се подготвят за непредвидени ситуации, като подкрепят Тайван, оставайки в тесен контакт с Пекин, и помогнат за деескалация."

БГНЕС припомня, че Пелоси не е обявила посещение в Тайван, като за сега са обявени посещения в Япония, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.

Китайският президент Си Цзинпин подчерта позицията си миналата седмица по време на напрегнат разговор с Джо Байдън. "Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. Надяваме се, че САЩ ще бъдат с ясни очи по този въпрос." Китайското министерство на отбраната предупреди, че "китайските военни никога няма да седят безучастно", ако пътуването на Пелоси се осъществи.

Обединеното кралство предложи въоръжаване на Тайван, като предупреди, че Западът не трябва да допуска същите грешки, като тези, които допусна в Украйна. Германският министър на външните работи Аналена Баербок неотдавна определи "самоуверения и преди всичко солиден облик на Китай" по отношение на Тайван като "глобално предизвикателство".

В публичното пространство обаче повечето други европейски столици бяха по-предпазливи в коментарите си. Когато бяха запитани за заплахата от военен отговор от страна на Китай на посещението на Пелоси, френското външно министерство и външнополитическото звено на ЕС не пожелаха да коментират.

Мълчанието на този етап е очаквано, като се има предвид, че Тайван се разглежда предимно като интерес на САЩ, но "реакцията ще бъде различна, ако думите се превърнат в действия", заяви дипломат на ЕС.

"Все още не, но лесно може да се разрасне." В "най-лошия случай" американското внимание ще се отклони от Украйна и ще се насочи към напрежението с Китай по отношение на Тайван, каза висш дипломат на ЕС на въпроса, как влияе ситуацията на НАТО.

Трети високопоставен европейски дипломат заяви, че рискът сблъсъците между Вашингтон и Пекин да ескалират се наблюдава "отблизо".

Изострянето на войната в Украйна е увеличило риска от китайска агресия към Тайван "експоненциално", предупреди Урмас Пает, заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент.

"Европейският съюз също трябва да може да следи действията на Китай, включително по отношение на Тайван", каза Пает. "Пълното сътрудничество между ЕС и САЩ е много важно както по отношение на руската агресия срещу Украйна, така и във връзка с действията на Китай."

До сравнително неотдавна Европа избягваше да говори за Тайван. Настроенията се влошиха още повече, след като Китай обеща "партньорство без граници" с Русия и се присъедини към линията на Кремъл по отношение на така наречената "специална военна операция" срещу Украйна.

Руската инвазия в Украйна накара европейските политици да обмислят немислимите досега последици от налагането на икономически санкции на втората по големина икономика в света, ако Пекин предприеме военна стъпка срещу Тайван.

"В случай на военно нахлуване ние ясно заявихме, че ЕС, заедно със САЩ и техните съюзници, ще наложи подобни или дори по-големи мерки от тези, които сега сме предприели срещу Русия", заяви по-рано този месец бъдещият посланик на ЕС в Китай Хорхе Толедо. /БГНЕС и „Политико“