ЕС предоставя на Украйна средства за борба с ядрени и химически заплахи

Европейската комисия ще предостави на Украйна средства "за борба с рискове за общественото здраве като химически, биологически, радиологически и ядрени заплахи", се казва в изявление на институцията за медиите, цитирано от ДПА.

Янез Ленарчич, еврокомисар по управление на кризи

Медицинско оборудване, защитни и специализирани средства "са на път към Украйна", заяви комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич. "Европейският съюз осигури 300 000 специализирани защитни костюма, 5600 литра обеззаразители и 850 броя техника за операции по обеззаразяване", добави говорителят на комисаря.

Предоставената медицинска техника включва монитори, инфузионни помпи и машини за изкуствено дишане, както и защитни средства за медиците, като маски и престилки.

"Болничните и медицински служители в Украйна работят под обстрел и трябва да направим всичко по силите си да им предоставим необходимите инструменти за спасяване на човешки живот", подчерта Ленарчич.

Средствата, поискани от украинското правителство, са на обща стойност от 11,3 милиона евро, се казва в изявлението. Те се предоставят от спешни запаси на ЕС, намиращи се в Румъния, Унгария, Швеция, Германия, Гърция и Дания. /БГНЕС

Брюксел / Белгия