ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

Европейският съюз направи поръчка за над 180 млн. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, адаптирана за варианта Омикрон, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В изказване пред репортери след заседание на Европейския съвет Фон дер Лайен заяви, че лидерите на ЕС са задействали клаузи в договорите, подписани с производителите на ваксини, които им позволяват да поискат разработването на адаптирана ваксина в рамките на 100 дни. Тя допълни, че регулаторният орган на ЕС за лекарствата работи за оценка на адаптираната ваксина. Тя отбеляза още, че сега Европа може да произвежда 300 милиона дози ваксини всеки месец. С повече от един милиард дози, изпратени в останалата част на света, ЕС е най-големият износител на ваксини COVID-19, добави Фон дер Лайен, цитирана от Анадолската агенция.

Тя също така поиска от страните от ЕС да ускорят кампаниите си за ваксиниране след появата на варианта Омикрон.

Фон дер Лайен разясни и срока на валидност на COVID сертификатите, използвани при пътуване, които напоследък са предмет на дискусии в ЕС. Като повтори, че е препоръчително да се направи подсилваща ваксина шест месеца след пълното ваксиниране, тя заяви, че сертификатите ще бъдат валидни за още три месеца до поставянето на подсилващата ваксина. /БГНЕС