ЕС отложи търговските преговори с Австралия заради скандала с AUKUS

Европейският съюз отложи преговорите за споразумение за свободна търговия с Австралия. Вероятната причина е скандалът с отказа на Канбера да закупи френски подводници, съобщава Australian Financial Review.

Австралия си партнира с Обединеното кралство и Съединените щати в сферата на защитата и сигурността чрез механизма AUKUS и обяви оттеглянето си от споразумението за покупка на подводници на стойност 56 милиарда евро с френската компания Naval Group, което предвиждаше производството на 12 атакуващи подводници от клас „Баракуда“. Това решение беше остро критикувано във Франция.

Следващият 12 -и кръг на търговски преговори между Брюксел и Канбера трябваше да се проведе през октомври. Източници в Европейската комисия заявиха, че преговорите не могат да се проведат по план поради редица нерешени въпроси. Според тях има възможност те да бъдат забавени с около месец.

Наблюдател, близък до преговорния процес, потвърди пред изданието, че отлагането на преговорите е пряко свързано с провалената сделка за френските подводници./БГНЕС

Канбера / Австралия