ЕС няма да признае властта в Нигер след преврата

Европейският съюз няма да признае управляващите в Нигер, които получиха властта чрез преврат. Съюзът ще спре и сътрудничеството в областта на сигурността със засегнатата от размирици страна, предаде АФП.

В петък Абдурахаман Чиани, генерал, който ръководи президентската гвардия на Нигер от 2011 г., се обяви за ръководител на размирната западноафриканска страна по националната телевизия.

В сряда президентската охрана задържа демократично избрания президент Мохамед Базум и го затвори в официалната му резиденция в столицата Ниамей.

Съседните Мали и Буркина Фасо претърпяха два военни преврата от 2020 г. насам, докато страните се борят с дългогодишни бунтове, водени от джихадисти, свързани с групировката "Ислямска държава" и Ал-Кайда.

"Европейският съюз не признава и няма да признае властите след преврата в Нигер", съобщи Жозеп Борел. „Всяко сътрудничество в областта на сигурността се прекратява за неопределено време, и това влиза в сила незабавно", допълни Борел. "Базум "остава единственият легитимен президент на Нигер", се казва в изявлението на Борел, като се призовава за незабавното му освобождаване и търсене на отговорност от лидерите на преврата за безопасността на президента и семейството му. Борел каза, че ЕС е готов да подкрепи бъдещи решения, взети от регионалния блок на Западна Африка, "включително приемането на санкции".

Лидерите от Икономическата общност на западноафриканските държави ще се срещнат в неделя в Абуджа, за да обсъдят преврата, съобщи нигерийският президент Бола Тинубу./БГНЕС