ЕС не излезе с общо изявление за израелско-палестинския конфликт

Ветото на Унгария възпрепятства общо изявление на външните министри, призоваващо за незабавно прекратяване на огъня, предадоха световните информационни агенции.

ЕС не успя да постигне съгласие по общо изявление по отношение на израелско-палестинския конфликт, заяви върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той председателстваше извънредната среща на външните министри на страните от ЕС чрез видеоконференция за обсъждане на палестино-израелския въпрос в Брюксел.

„Приоритетът е незабавното прекратяване на всякакво насилие и действителното прекратяване на огъня, а не само съгласие за прекратяването на огъня“, заяви Борел на пресконференция след извънредна среща на висшите дипломати от ЕС.

Той каза, че групата е искала да публикува заключение след видеоконференцията, обясняваща общата позиция на блока за конфликта, като 26 от 27-те държави-членки са подкрепили текста.

По-късно Борел потвърди, че именно Унгария е блокирала изявлението.

Той каза, че останалите страни призовават за незабавно прекратяване на огъня с „целта да защитят цивилните и да предоставят пълен хуманитарен достъп до Газа“.

Борел подчерта, че „насилието през последните дни доведе до голям брой цивилни жертви, смъртни случаи и ранени“ и „неприемливо“ голям брой деца сред жертвите.

„Осъждаме ракетните атаки на„ Хамас“ - терористична група на територията на Израел, и напълно подкрепяме правото на Израел на самозащита“, каза той, но „това трябва да се направи по пропорционален начин и при спазване на международното хуманитарно право“.

Борел заяви, че блокът смята прекратяването на огъня за приоритет, но очаква двете страни в конфликта да "отворят отново своя политически хоризонт" за преговори.

„Израел и Палестина изискват истинско политическо решение, защото само истинското политическо решение може да донесе мир“, каза той./БГНЕС