ЕС и САЩ се загрижиха за жените и момичетата в Афганистан

Афганистански жени, живеещи в Барселона, Испания, протестираха пред офис на ООН в града с искане за международни действия в защита правата на жените и децата в Афганистан.

ЕС, САЩ и 18 други държави публикуваха в сряда съвместно изявление, в което се казва, че са „дълбоко загрижени за афганистанските жени и момичета“, призовавайки талибаните да гарантират тяхната безопасност.

"Ние сме дълбоко загрижени за афганистанските жени и момичета, правата им на образование, работа и свобода на движение. Призоваваме онези, които притежават власт и авторитет в цял Афганистан, да гарантират тяхната защита", се казва в изявлението.

"Афганистанските жени и момичета, както всички афганистанци, заслужават да живеят в безопасност, сигурност и достойнство. Всяка форма на дискриминация и насилие трябва да бъде предотвратена. Ние в международната общност сме готови да им помогнем с хуманитарна помощ и подкрепа, за да гарантираме, че гласовете им могат да бъдат чути.“

Наред с ЕС и САЩ, другите подписали декларацията бяха Албания, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Ел Салвадор, Хондурас, Гватемала, Северна Македония, Нова Зеландия, Норвегия, Парагвай, Сенегал и Швейцария.

Те казаха, че ще следят отблизо, за да видят как „всяко бъдещо правителство гарантира правата и свободите, които са станали неразделна част от живота на жените и момичетата в Афганистан през последните двадесет години“.

Изявлението дойде, когато западните страни идвършват евакуационни полети от Кабул за своите граждани и за афганистанците, които им помагаха през последните две десетилетия.

Последният път, когато талибаните бяха на власт, преди да бъдат свалени при нахлуване, ръководено от САЩ през 2001 г., тяхното управление се характеризираше с брутално тълкуване на исляма, което стопираше афганистанските жени да работят или да учат, или да пътуват без мъж „пазител“ .

След като светкавично и изненадващо завзеха властта през уикенда, талибаните казват, че този път ще се държат по различен начин и са се ангажирали да зачитат правата на жените "в съответствие с принципите на исляма"./БГНЕС